Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lättare än någonsin att hitta till naturreservaten

Galterö

Galterö, Göteborgs södra skärgård. Foto: Badereddin Moukayed

Vi har drygt 500 naturreservat i Västra Götaland. Drygt 5 000 i hela Sverige. Några är stora, andra är små. Och några finns garanterat i närheten av din bostad. Genom olika kartverktyg hos Länsstyrelsen och Naturvårdsverket är det nu lättare än någonsin att botanisera bland alla natursköna godbitar.

Fegen, Galterö, Hornborgasjön, Hyltenäs kulle, Högsböla ängar, Risvedens vildmark, Rånna Ryd, Sörknatten och Väderöarna. Där har du några av Västra Götalands alla spännande naturreservat.

Vi bildar i första hand reservat för att skydda naturen, men inte enbart.

- En viktig del av arbetet med att skydda natur är att göra den tillgänglig för friluftsliv och upplevelser. Nu finns det kartverktyg som gör det enkelt att hitta till naturreservat i närheten. Det är bara att hitta din egen pärla i sommar, säger naturvårdsdirektör Sven Swedberg på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

I kartverktygen finns uppgifter om leder för vandrare, hästar, cyklar och kanoter. Liksom information om entréer, parkeringar, toaletter, soptunnor, rastskydd, vadställen, fågeltorn och annat som kan vara gott att känna till inför ett besök.

Informationen är inte riktigt komplett ännu. Vi matar fortfarande in uppgifter om reservaten i Västra Götaland.

Förresten, hur många naturreservat har du besökt i vårt län? Svaret får du här, genom att fylla i vår nya krysslistalänk till annan webbplats.

Här hittar du kartverktygen:

Kontakt