Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Komiker slår hål på langarmyter

Komikern och youtubern Lucas Simonsson slår hål på langarmyter

Nio av tio tonårsföräldrar i länet tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Med hjälp av komikern Lucas Simonsson vill Länsstyrelsen påverka unga vuxna att inte köpa ut.

Äldre pojkvänner/flickvänner, kompisar och syskon är den vanligaste källan till alkohol för dem som inte har åldern inne och en vanlig föreställning är att minderåriga går till en okänd langare om de inte får tag i alkohol från någon de känner. En myt som Lucas Simonsson tar upp i sin sketch.

- Länsstyrelserna använder en Youtubesketch med komikern och influencern Lucas Simonsson, för att försöka påverka äldre syskon, kamrater och andra unga vuxna att inte köpa ut eller bjuda minderåriga på alkohol, säger Lennart Rådenmark, länssamordnare för alkohol- och drogförebyggande arbete i Västra Götalands län.

Nio av tio tonårsföräldrar i länet tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Siffrorna kommer från en undersökning* som IQ, fristående dotterbolag till Systembolaget, genomfört bland föräldrar med barn mellan 13–17 år. I undersökningen framkommer även att 3 av 10 föräldrarna i Västra Götaland är oroliga för att deras eget tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med skolavslutningen.

- I samband med skolavslutningen kommer många unga att dricka alkohol vilket oroar många föräldrar. Men som förälder är det viktigt att komma ihåg att du har stora möjligheter att se till att det inte blir så. Genom att prata med ditt barn om alkohol och vilka regler som gäller minskar du risken för att ditt barn råkar illa ut på grund av alkohol och visar samtidigt att du bryr dig, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Se videoklippet med youtubern Lucas Simonsson på www.hejdaalkoholskador.selänk till annan webbplats.

Tips till tonårföräldrar:

 1. Visa att du bryr dig
  Prata med din tonåring om skolavslutningen, vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara. Berätta hur du ser på alkohol och vad som gäller i er familj.

 2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut
  Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer. Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn "visar" du att det är ok att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar.

 3. Hjälp till att säga nej
  Som förälder är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.

 4. Håll kontakten
  Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig om något skulle hända.

 5. Kom överens med andra föräldrar
  Prata med andra föräldrar om vad som gäller för deras barn. Ibland kan det vara skönt att veta vad som gäller i andra familjer när argumentet ”alla andra får” dyker upp i diskussionerna med din tonåring.

I Västra Götaland deltar 45 av våra 49 kommuner i det gemensamma arbetet mot langning tillsammans med Länsstyrelsen, Polisen och idéburna organisationer.


*Norstat har på uppdrag av IQ genomfört en undersökning bland 3 335 föräldrar med hemmavarande barn mellan 13–17 år. Undersökningen genomfördes under perioden 27 mars–15 april 2019 via en webbpanel. I Västra Götaland svarade 482 föräldrar.

Kontakt