Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vi tar hand om din röst efter EU-valet

Utbildning av rösträknare på Nova i Trollhättan där rösträkningen kommer att ske veckan efter EU-valet. Foto: Anneli Wejke

I veckan utbildas omkring 140 rösträknare som kommer att ta hand om de cirka 700 000 röster som väntas komma in i Västra Götaland i samband med EU-valet på söndag 26 maj.

Förtidsröstningen är igång och det är möjligt att förtidsrösta ända fram till och med valdagen. Nytt för i år är att valhemligheten ska stärkas. Valsedlarna ska skyddas från insyn av andra röstande – något som många kommuner löser genom att lägga valsedlarna bakom en skärm.

Slutlig rösträkning veckan efter valet

Som regional valmyndighet ansvarar vi på Länsstyrelsen för den slutliga rösträkningen i länet. Så fort vallokalerna har stängt kl. 21.00 startar den preliminära rösträkningen i kommunerna. Resultatet rapporteras sedan in i valdatasystemet och ett preliminärt valresultat presenteras på www.val.selänk till annan webbplats (Valmyndighetens webbplats) efter kl. 23.00.

På måndag 27 maj börjar den slutliga rösträkningen på Nova i Trollhättan. Omkring 140 rösträknare utbildas den här veckan för att räkna alla valsedlar. I Västra Götalands län finns cirka 1,3 miljoner röstberättigade. Vid förra EU-valet 2014 röstade drygt 52 procent. Blir det ungefär lika många i år skulle det röra sig om runt 700 000 röster som ska räknas. Tidigast beräknas ett slutligt resultat kunna presenteras på fredag efter valet på www.val.selänk till annan webbplats

Sverige har ett robust valsystem

Länsstyrelserna har gemensamma säkerhets-, räkne- och kontrollrutiner över hela landet. Det innebär att din röst behandlas på samma sätt oavsett var rösten räknas.

-Vem som helst kan dessutom komma och besöka rösträkningen när den pågår för att se att alla röster räknas och bedöms för hand. Med andra ord är vårt decentraliserade, manuella, transparenta och rättssäkra valsystem svårt att påverka, säger Anna Blomberg, valansvarig på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Skydd mot påverkan

Länsstyrelserna är medvetna om att det kan komma försök till informationspåverkan när det gäller valets genomförande och slutresultat. Om detta skulle ske är vi beredda att möta detta genom klarläggande av fakta. Länsstyrelsen i Västra Götaland ingår i ett nationellt forum som MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) initierat. Där ingår även Valmyndigheten, Skatteverket, SÄPO och Polisen.

Kontakt

Jan Mogol

Pressansvarig

Telefon 010-2244552

Anita Nilsson

Pressansvarig