Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

14 miljoner till svenskundervisning och föräldrastöd

Två kvinnor diskuterar det innehåll de har i boken framför sig.

Länets föreningar och kommuner fortsätter att erbjuda asylsökande information om det svenska samhället och svenskundervisning. Kanske kan Gullspångs nya projekt ”Mötesplats Gullspång” bidra till att fler människor snabbare etableras i det lokala samhället och på arbetsmarknaden.

Intresset från länets ideella föreningar att söka pengar för insatser för vuxna asylsökande har varit stort. Även ett par kommuner har sökt pengar. Länsstyrelsen i Västra Götalands län har nu beviljat drygt 14 miljoner kronor till 30 olika projekt.

–Det är positivt att så många organisationer söker pengar så att människors tid i asylprocessen bättre kan tillvaratas och användas på ett meningsfullt sätt, säger Andrea Buske, integrationshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Gullspångs projekt är ett exempel på en insats som innehåller flera sorters aktiviteter. Asylsökande i kommunen ska få ta del av svenskundervisning, samhällsinformation med studiebesök och olika hälsofrämjande aktiviteter.

I Göteborg och Vänersborg kommer föreningen Tidigt föräldrastöd erbjuda asylsökande stöd i att vara en trygg punkt för sina barn. På samma sätt har organisationen Män för Jämställdhet och Terrafem fått pengar för sitt projekt att öka kunskaperna om jämställdhet hos asylsökande i hela länet.

–Till hösten kommer Länsstyrelsen fördela pengar till nya aktiviteter för asylsökande. Då ser vi gärna att fler organisationer i Sjuhärad och Skaraborg söker pengar, fortsätter Andrea Buske.

Nästa ansökningsperiod sträcker sig från 20 augusti till 20 september.

Läs mer om samtliga projekt som fått statsbidraglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Andrea Buske
Integrationshandläggare
010-224 43 69
mailto:andrea.buske@lansstyrelsen.se

Petra Héd
Integrationshandläggare
010-224 48 00
petra.hed@lansstyrelsen.se

Anita Nilsson
Pressansvarig
010-224 45 46
0736-60 51 18
anita.nilsson@lansstyrelsen.se

Kontakt