Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vi laddar inför EU-valet

Vart femte år är det val till Europaparlamentet. Den 26 maj är det dags igen. Som regional valmyndighet ansvarar Länsstyrelsen för att planera och genomföra valet. Och efter valet kontrollräkna alla röster.

– Vårt valsystem är decentraliserat, manuellt och transparent vilket gör det till ett rättssäkert och robust system, säger Anna Blomberg, valansvarig på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Röstkorten delas ut fram till den 8 maj till alla som har rösträtt. Vad gör jag om jag inte fått något röstkort? Nu ges större möjligheter att personrösta genom att skriva namn på en kandidat på valsedeln. Hur går det till? Vi är medvetna om att det kan komma försök till påverkan inför valet. Har medier och myndigheter ett gemensamt ansvar att identifiera försök till informationspåverkan? Nationellt finns en gemensam säkerhets-, räkne- och kontrollrutin. Vad innebär den? Och när kommer det preliminära respektive det slutliga valresultatet?

Media hälsas välkommen till PRESSTRÄFF

Där berättar vi mer om vad vi gör inför, under och efter EU-valet.

TID: Kl. 09.30 onsdagen den 15 maj
PLATS: Residenset, Södra Hamngatan 1, Göteborg

Anmälan i förväg senast måndagen den 13 maj till anita.nilsson@lansstyrelsen.se

Medverkande

Landshövding Anders Danielsson
Valansvarig Anna Blomberg
Länsjurist Anneli Wejke
Biträdande säkerhetsskyddschef Stefan Gustafsson
Kommunikationschef Annika Braide

Fakta

Innan varje val delar vi in länet i valkretsar och valdistrikt och utbildar kommunernas valnämnder. Under valnatten ansvarar Länsstyrelsen för valnattsrapporteringen. Efter valet gör vi den slutliga rösträkningen och överlämnar resultatet till Valmyndigheten, som sedan fastställer valresultatet.

Kontakt

Anita Nilsson

Pressansvarig

Telefon 010-2244546