Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

Krisberedskap i hemmet.

Foto: Thomas Henrikson, MSB

Den 6 – 12 maj är det dags för Krisberedskapsveckan. En nationell kampanj som vill få dig att fundera över hur du löser ditt behov av vatten, värme, mat och information vid en samhällskris. Demonstration av krislåda, föreläsning med zombieöverlevnadsexpert och filmvisning för unga är exempel på aktiviteter i länet under veckan.

Skogsbränder, torka, stormar, översvämningar och IT-attacker är exempel på händelser som kan orsaka stora störningar i samhället. Det är klokt att i förväg ha tänkt igenom vad du behöver ha hemma för att klara dig när vardagen vänds upp och ner.

Länsstyrelsen deltar i Krisberedskapsveckan och kommer att sprida goda råd och information i sina kanaler.

– Kampanjen ger oss tillfälle att påminna om att vi alla behöver ha egen hemberedskap. I ett krisläge måste samhällets resurser först gå till de mest utsatta, säger Charlotta Källerfelt på Länsstyrelsens enhet för samhällsskydd och beredskap.

Full aktivitet i länet under veckan

Under Krisberedskapsveckan ordnar kommuner, räddningstjänster och frivilligorganisationer en rad aktiviteter runt om i länet. Budskapen från kampanjen kommer också att synas i kommunernas kanaler under veckan.

Flera kommuner ordnar tävlingar, utställningar och informationsaktiviteter på bibliotek, kommunhus, ute på stan och i anslutning till mataffärer. Det sker också samarbeten med frivilligorganisationer kring föreläsningar och demonstration av krislåda.

En del kommuner ordnar särskilda aktiviteter för unga, bland annat tävlingar, besök i högstadie- och gymnasieskolor och föreläsningar på temat krisberedskap. I Munkedals kommun ordnar Ung Fritid även filmvisningar och elevcaféer på temat kris och katastrof.

Här har vi samlat exempel på vad som händer dag för dag under Krisberedskapsveckan. Detta är bara ett axplock av aktiviteter i länet. Sök på din kommuns webbplats för att se om det händer något i just din kommun.

Måndag 6 maj
Föreläsning på temat ”För din säkerhet” på Mölnlycke kulturhus. Arrangör: Härryda kommun i samarbete med Försvarsutbildarna.

Civilförsvarsförbundet och Tanums kommun visar krislåda och informerar om krisberedskap utanför ICA i Kungshamn och Coop i Hunnebostrand.

Prata krisberedskap med Mölndals stad på Alberts torg i Mölndals innerstad.

Tisdag 7 maj
Prata krisberedskap med Mölndals stad i Kållereds centrum.

Utbildning på temat ”Din säkerhet” i Mölndals stadshus. Arrangör: Mölndals stad.

Onsdag 8 maj

Filmvisning "Den blomstertid nu kommer" (tema kris och katastrof), Kulturhuset Skagerack i Strömstad.

Prata krisberedskap med Mölndals stad i Lindome centrum.

Föreläsning på temat ”Din hemberedskap”, Almåsskolans matsal. Arrangör: Mölndals stad.

Frivilliga Resursgruppen i Uddevalla informerar om sin verksamhet och visar krisberedskapslådor på Dalabergs bibliotek, Dalaberg.

Torsdag 9 maj
Civilförsvarsförbundet och Sotenäs kommun visar krislåda och informerar om krisberedskap utanför ICA i Tanumshede och Coop i Grebbestad.

Prata krisberedskap med Mölndals stad i Krokslätt centrum.

Föreläsning på temat ”Din hemberedskap” i Mölndals stadshus. Arrangör: Mölndals stad.

Räddningstjänsten visar fordon och berättar om hemberedskap på torget i Munkedal.

Föreläsning om krisberedskap med Hans Granqvist, utbildare och föreläsare för Civilförsvarsförbundet, på Bohusläns museum. Frivilliga Resursgruppen i Uddevalla finns också på plats och informerar om sin verksamhet och visar krisberedskapslådor

Fredag 10 maj
Prata krisberedskap med Mölndals stad på Alberts torg i Mölndals innerstad.

Zombieöverlevnadsexperten och författaren Herman Geijer föreläser om säkerhet i Mölndals stadshus. Arrangör: Mölndals stad.

Frivilliga Resursgruppen i Uddevalla informerar om sin verksamhet och visar krisberedskapslådor på Stadsbiblioteket i Uddevalla.

Lördag 11 maj
Föreläsning med zombieöverlevnadsexperten och författaren Herman Geijer på Lilla Edets bibliotek. Arrangör: Lilla Edets kommun.

Frivilliga resursgruppen (FRG) i Orust kommun står på torget i Henån och berättar om hur du kan förbereda dig för samhällsstörningar och vad FRG gör.

I centrala Bengtsfors kommer FRG (frivillig resursgrupp), räddningstjänsten och försvarsmakten med flera aktörer att visa upp sin verksamhet under lördagen den 11 maj klockan 11.00-14.00.

Frivilliga resursgruppen (FRG) i Herrljunga kommun står på torget utanför kommunhuset i Herrljunga och informerar om krisberedskap och vad FRG gör.

Föreläsning "För din säkerhet", Folkets Hus, Strömstad.

Söndag 12 maj
Frivilliga resursgruppen i Herrljunga kommun står på torget utanför kommunhuset i Herrljunga och informerar om krisberedskap och vad FRG gör.

Kort om Krisberedskapsveckan

Krisberedskapsveckan är en nationell kampanj som ska påminna oss om att se över vår egen beredskap. Veckan genomförs för tredje året i rad och pågår 6-12 maj. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ansvarar för kampanjen.

Mer information

Läs mer om krisberedskap och få tips på vad en krislåda kan innehålla

Läs broschyren "Om krisen eller kriget kommer" på Din Säkerhets webbplats. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterBroschyren skickades till alla hushåll våren 2018.

Läs mer om Krisberedskapsveckan hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskaplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vid frågor

Charlotta Källerfelt, enheten för samhällsskydd och beredskap, tel 010-224 45 02, 070-660 57 04.

Maria Göranson, kommunikationsenheten, tel 010-224 42 42, 070-660 97 69.

Presskontakt: Anita Nilsson, pressansvarig, tel 010-2244546, 073-660 51 18.

Kontakt