Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Köp inte ut alkohol till minderåriga inför Valborg

Foto: Misak Nalbandian

Nästan nio av tio tonårsföräldrar i länet tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med Valborg. Men endast 14 procent av föräldrarna i Västra Götaland tror att just deras tonåring kommer att dricka.

Siffrorna kommer från en undersökning* som IQ, fristående dotterbolag till Systembolaget, genomfört bland föräldrar till barn i åldrarna 13–17 år. Jämfört med samma undersökning i fjol är det fler föräldrar som tror att deras barn kommer att dricka alkohol. Här är Tonårsparlören tillsammans med Tänk Om viktiga verktyg för att nå tonårsföräldrar säger Lennart Rådenmark, länssamordnare i Västra Götaland.

– I Västra Götaland deltar 44 av länets 49 kommuner tillsammans med Länsstyrelsen, Polisen och idéburna organisationer i ett gemensamt arbete mot langning av alkohol till ungdomar. En viktig del är att stärka föräldrar att vara restriktiva och prata med sina ungdomar om alkohol. Här är Tonårsparlören ett viktigt verktyg säger Lennart Rådenmark, länssamordnare i Västra Götaland.

– Alla tonåringar dricker inte alkohol i samband med Valborg men många kommer att göra det. Att ens tonåring kan komma i kontakt med alkohol är något man som förälder måste vara förberedd på och medveten om. Att prata med sina barn om alkohol inför Valborg är att visa att man bryr sig och minskar samtidigt risken för att de råkar illa ut på grund av alkohol, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Inför Valborg skickar IQ hem boken Tonårsparlören till alla vårdnadshavare i Västra Götaland vars barn fyller 14 år under 2019. Årets version finns att läsa på www.tonårsparlören.selänk till annan webbplats. Där finns även innehållet på engelska och som ljudbok.


*Undersökningen genomfördes av Norstat bland 3 335 tonårsföräldrar med barn mellan 13–17 år mellan 27mars - 15 april 2019 via en slumpvis rekryterad webbpanel. I Västra Götaland deltog 482 föräldrar.

Kontakt