Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Varmt välkomnande av våren

Hopp över flammande eldar. Färgglada dansare. Sprakande fyrverkeri. Och ett brinnande tal av landshövding Anders Danielsson. Så invigdes årets persiska Eldfest på Heden i Göteborg för att välkomna våren.

För tionde året i rad arrangerade Riksteatern vårvinterns stora utomhusfestival Eldfesten i Göteborg, Stockholm och Malmö. Det är en del av det iranska nyåret Nouroz som firas den sista tisdagen före vårdagjämningen. Eldfesten är ett av Sveriges största kulturevenemang med tiotusentals i publiken och flera miljoner tittare världen över som följer festligheterna via webben.

Eldfesten, eller Chahar Shanbeh Souri som den heter på persiska, är en icke-religiös högtid som har firats i flera tusen år för att välkomna våren. En folkfest för mångfald och integration som blivit tradition för många.

– Vi får aldrig förlora hoppet om ljuset. För att vara lite göteborgsvitsig är jag därför extra glad att jag får uppleva så mycket hopp ikväll – både hopp över eldar, men också hopp i en annan mening; Ett hopp om kraft, energi och kärlek. Farväl till mörkret! Välkommen ljus och värme! avslutade landshövding Anders Danielsson sitt tal. Ett tal som tolkades och textades till persiska på storskärm för alla de runt 15 000 som fanns i publiken.

Läs talet i sin helhetPDF

Text: Anita Nilsson

Foto: Misak Nalbandian

Kontakt