Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Var försiktig med vårt värdefulla ålgräs

Det är en uppmaning till framför allt båtfolk på de skyltar som nu ska sättas upp längs kusten. Länsstyrelsen står för kostnaderna för skyltar och stativ men behöver hjälp av kommuner och hamnar att sätta upp dem längs kuststräckor där det kan finnas ålgräsängar.

– ​Nästa sommar kommer de som befinner sig längs vår kust förhoppningsvis att se de här skyltarna som handlar om ålgräs, ett sjögräs som kan bilda ängar under ytan. Ålgräsängarna hör till de mest mångsidiga och produktiva ekosystemen som finns men är tyvärr hotade. I Bohuslän har mer än hälften av ålgräset försvunnit sedan 1980-talet, säger Beatrice Alenius, marinbiolog på Länsstyrelsen Västra Götaland.

På skyltarna beskrivs varför ålgräset är viktigt, vad som hotar miljön och vad man kan tänka på om man har fritidsbåt. Bland annat kan man tänka på att sänka hastigheten i grunda miljöer där sedimentet lätt grumlar upp och undvika ankring där det kan finnas ålgräs. Man ska också tömma sin båttoalett i en latrintömningsstation i hamn, så minskar övergödningen av våra hav. Nu ska skyltarna sättas upp i hamnar och längs kuststräckor där det kan finnas ålgräs.

Skyltarna har tagits fram inom ramen för arbetet med åtgärdsprogrammet för ålgräsängar. Länsstyrelsen i Västra Götalands län har fått i uppdrag från Havs- och vattenmyndigheten att vara nationell koordinator för åtgärdsprogrammet. Det är ett led i Sveriges arbete med hotade arter och habitat.

Kontakt

Kommuner och hamnar, som är intresserade att sätta upp skyltar i länet, kan kontakta:

Beatrice Alenius, marinbiolog,
Länsstyrelsen Västra Götaland,
E-post till Beatrice

010-224 44 75

Kontakt