Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Middag för den judiska minoriteten i länet

Människor sitter samlade vid flera bord och applåderar.

Glad stämning i residenset vid middagen i torsdags för den judiska minoriteten i länet. Foto: Fredrik Sundqvist

– De nationella minoriteternas rättigheter är mänskliga rättigheter. Idag är det viktigare än någonsin att stå upp för demokrati och alla människors lika rättigheter och möjligheter, sa landshövding Anders Danielsson i det tal som inledde middagen på residenset för den judiska minoriteten i länet.

Middagen var den sista i en rad för att uppmärksamma och fira de nationella minoriteterna lite extra. Förra vintern arrangerades en sverigefinsk middag i samband med firandet av Finland 100 år. Under våren bjöds romska minoriteten in och en av årets varmaste dagar uppmärksammades samerna i länet som är fler än man skulle kunna tro.

– Vi har med glädje sett att middagarna lett till en ökad kontakt mellan Länsstyrelsen och länets minoriteter, säger landshövding Anders Danielsson. Min ambition är att öppna upp residenset för grupper som vanligtvis inte är här samtidigt som gemensamma måltider är betydelsefulla för demokratin och för tilltron människor emellan.

Middagen har planerats i samverkan mellan Länsstyrelsen, Judiska församlingen i Göteborg och Judiska föreningen i Borås. En middag med tal, musik, sång och en allmänt god stämning bland de drygt 60 gästerna.

En mörkhårig kvinna står i ett rum med med designade möbler.

Det är inte bara via uppdrag och lagstiftning som Länsstyrelsen har koppling till den judiska minoriteten. I residenset i Göteborg är ett av rummen inredda med möbler och tyger av formgivaren Josef Frank. Han växte upp i Wien i slutet på 1800-talet vilket även Emma Stiasny gjorde som senare gifte sig med Malte Jacobsson, landshövding i Göteborgs och Bohus län 1934–1950. Både Josef och Emma kom från judiska familjer. När Emma flyttade in i residenset kallade hon på Josef Frank för att möblera huset – en del av de möblerna är nu samlade i det så kallade Josef Frank-rummet.

Länsstyrelsen har i uppdrag att säkerställa nationella minoriteters rättigheter.

Länsstyrelsens arbete och uppdrag kring nationella minoriteterlänk till annan webbplats

Tre uppklädda herrar.
En man med ryggen mot fotografen talar med en kvinna i klänning. Hon skrattar.
Tre kvinnor samtalar.
En glad man spelar fiol.
Två uppklädda män sitter vid ett dukat bord. Stämningen är festlig.
Landshövding Anders Danielsson håller tal.

Text: Anita Nilsson
Foto: Fredrik Sundqvist

Kontakt