Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Samernas nationaldag 6 februari

samernas flagga

Den 6 februari hissar vi den samiska flaggan vid Länsstyrelsen i Vänersborg, Mariestad och Göteborg. Dagen firades första gången 1993 samtidigt som FN:s internationella urfolksår officiellt öppnades. Nationaldagen firas till minne av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917 och är gemensam för alla samer i Sverige, Norge, Finland och Ryssland.

Om nationella minoriteter

Sedan 1999 utgör det samiska folket tillsammans med judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar Sveriges fem erkända nationella minoriteter. Den svenska minoritetspolitiken förtydligades med en ny lag 2010. Den nationella minoritetspolitiken har tre huvudområden som handlar om att främja språk och kultur, stärka minoriteternas inflytande och egenmakt samt motverka diskriminering. Samerna har även status som urfolk, vilket ger samerna ett mer långtgående skydd jämfört med de övriga erkända minoriteterna i Sverige framför allt när det gäller rätten till självbestämmande.

Om samernas nationaldag på Sametingets webbplatslänk till annan webbplats

Läs mer om samer på samer.selänk till annan webbplats

Länsstyrelsens uppdrag

Länsstyrelserna har tillsammans med andra statliga myndigheter, kommuner och landsting i uppdrag att genomföra regeringens minoritetspolitik. Att stärka skyddet av de nationella minoriteterna är en del av Sveriges arbete med att värna om de mänskliga rättigheterna.

Stärkt minoritetspolitik 2019

Fr o m 1 januari i år så stärks skyddet av de nationella minoriteterna. Ändringarna i lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk innebär bland annat att kommuner och landsting ska anta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete samt att innebörden om samråd förtydligas. Dessutom utökas rättigheterna inom förvaltningsområdena för finska, meänkieli och samiska. Mer om ändringar i minoritetslagstiftningenlänk till annan webbplats

Elin Teilus

Foto: Zita Marias

Firande i Göteborg

I Göteborg firas onsdagen den 6 februari med en konsert på Stora Teatern. Elin Teilus, sångerska, jojkare och medlem i sameföreningen i Göteborg står på scenen med sitt sexmannaband. Elin Teilus har sina rötter i både skogssamiska Udtja och västkustens Göteborg.

Biljetter och info:
https://storateatern.se/sv/program/elin-teilus-med-band/?date=1902060700länk till annan webbplats

Lyssna:
https://www.youtube.com/watch?v=QWr3tNjyJY4länk till annan webbplats


 

Öka din kunskap om samer och nationella minoriteter

Utbildningsradion (UR) har gjort en storsatsning på samisk historia med syfte att öka kunskaperna om Sveriges urfolk. Serien Samernas tid, som visas i tre delar, följer samernas tvåtusenåriga resa fram till idag. Se Samernas tid på UR Playlänk till annan webbplats

www.minoritet.selänk till annan webbplats

Forum för levande historialänk till annan webbplats

Kontakt