Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Dags att släcka hatets bränder

Gestaltensemblen spelar
under årets Samling för demokrati. Foto: Misak Nalbandian

Gestaltensemblen spelar under årets Samling för demokrati. Foto: Misak Nalbandian

”Det finns tre sätt att agera när det börjar brinna – springa ifrån elden så fort vi kan, skriva en arg insändare och kräva ansvarigas avgång eller hämta en hink med vatten och börja ösa över elden. Om vi inte har en hink kan vi ta ett glas. Om vi inte har ett glas kan vi ta en tesked. Om alla människor tar en tesked och börjar ösa vatten så kan alla eldar släckas.” Det citatet från nyligen bortgångne författaren Amos Oz blev en röd tråd i årets Samling för demokrati måndagen den 28 januari.

Snö och kyla ute men en hoppfull värme spred sig trots allt inne i Göteborgs universitets aula bland de närmare 240 deltagarna i årets manifestation Samling för demokrati. Dagen är en påminnelse om det som hände i Tyskland för över 70 år sedan och som inte får hända igen. I år arrangerades den för tjugonde gången i Göteborg.

Nytt för i år är att även den romska minoriteten finns representerade i Samling för demokrati – bland annat genom ett utdrag från utställningen Vi är romer. En utställning som för första gången visades på Göteborgs stadsmuseum och som nu finns på Norrbottens museum i Luleå.

Utställningen Vi
är romer av Ingrid Schiöler och Diana Nyman.
Ingrid Schiöler och Diana Nyman utställningen Vi
är romer

Ingrid Schiöler och Diana Nyman vill genom utställningen Vi är romer uppmärksamma romernas situation idag och historiskt. Foto: Misak Nalbandian.

– Vi vill med den här utställningen bidra till att minska rasismen mot romer (antiziganismen) som tillsammans med rasismen mot judar (antisemitismen) råder i dagens samhälle, säger Ingrid Schiöler, sakkunnig i romska frågor.

Dagens huvudtalare var Daniel Poohl och Annika Thor. Daniel, chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Expo, beskrev hur den växande högerextremismen sprider sig och påminde om att rasismens motor är separatism medan demokratins motor är integration. Annika, författare, talade om hur hatets bränder sprider sig, vikten av att försvara yttrandefriheten och att det är dags att släcka elden nu.

Annika
Thor – en av årets två huvudtalare på Samling för demokrati
Daniel Poohl  – en av årets två huvudtalare på Samling för demokrati

Daniel Poohl och Annika Thor – årets huvudtalare på Samling för demokrati. Foto: Misak Nalbandian.

Både Annika Thor och landshövding Anders Danielsson använde sig av Amos Oz citat (se ingressen) i sina tal. Anders Danielsson avslutade samlingen med:

– Det finns egentligen bara en sak som skrämmer mig; vissa människors övertygelse att allt går åt fanders oavsett vad du och jag gör. Att ingenting spelar någon roll längre. Att allt är för sent. Det är nämligen helt fel. Vi kan fortfarande rädda världen, även om vi bara har en tesked.

Text: Anita Nilsson
Foto: Misak Nalbandian

FAKTA

Manifestationen Samling för demokrati genomfördes första gången i Göteborg år 2000. Den 27 januari är officiell minnesdag för Förintelsen. Dagen har valts på grund av att Auschwitz befriades det datumet 1945. I år genomfördes Samling för demokrati den 28 januari eftersom den 27 januari var en söndag. Det är Länsstyrelsen Västra Götaland som bjuder in till den här samlingen tillsammans med Göteborgs universitet, Göteborgs Stad, Judiska församlingen i Göteborg och i år även Göteborgs Stads råd för den nationella minoriteten romer.

Kontakt