Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Samling för demokrati till minne av Förintelsen

Samling för demokrati 2016.

Den 28 januari uppmärksammas den internationella minnesdagen för Förintelsen genom årets Samling för demokrati i Göteborg. I år är även Göteborgs Stads råd för den nationella minoriteten romer med och arrangerar.

För att hedra Förintelsens offer och för att främja mänskliga rättigheter bjuder Länsstyrelsen i Västra Götalands län in till Samling för demokrati. Det gör vi tillsammans med Göteborgs universitet, Göteborgs Stad, Judiska församlingen i Göteborg och Göteborgs Stads råd för den nationella minoriteten romer.

Bland talarna i årets samling återfinns Daniel Poohl, chefredaktör för tidningen Expo, som kommer att prata om att högerpopulismen vinner mark men att det inte för sent att vända trenden.

En annan talare är Annika Thor, författare, dramaturg och manusförfattare som bl.a. skrivit boken ”Sanning eller konsekvens” som också blev film. Boken fick Augustpriset och filmen fick en Guldbagge. Hon kommer att tala om hur hatets bränder sprider sig och om vårt ansvar för att bekämpa dem.

I programmet läggs även fokus på ungas engagemang genom en paneldiskussion om demokrati, yttrandefrihet och det goda samtalet.

Läs mer i programmet för Samling för demokratiPDF

Media som önskar delta vid samlingen måste ha presslegitimation och anmäla sig i förväg till: anita.nilsson@lansstyrelsen.se

TID: Måndag 28 januari kl. 13.00-16.10 (enbart för inbjudna)
PLATS: Göteborgs universitet, Aulan, Vasaparken, Göteborg


Fakta

Manifestationen ”Samling för demokrati” genomfördes första gången i Göteborg år 2000. Den 27 januari är officiell minnesdag för Förintelsen. Dagen har valts på grund av att Auschwitz befriades det datumet 1945. I år genomförs Samling för demokrati den 28 januari eftersom den 27 januari infaller på en söndag.

Kontakt