Publiceringsdatum: 17 december 2018

Senast uppdaterad: måndag 17 december, 15.47

Licensjakt efter lodjur i mars 2019

Länsstyrelsen har idag beslutat om licensjakt efter lodjur i mars 2019.

Naturvårdsverket har delegerat rätten till Länsstyrelsen att besluta om licensjakt efter lodjur. Vid lodjursinventeringen säsongen 2017/2018, kvalitetssäkrades 11,5 lodjursfamiljer i länet.

Länsstyrelsen beslutar att sammanlagt sju lodjur får jagas i tre områden i länet. Områdena utgör kommuner där huvudparten av lodjursfamiljerna i länet har inventerats, samt där problem med angrepp på får har förekommit.

Högst ett (1) lodjur får fällas inom jaktområde 1 som består av Karlsborgs, Töreboda, Tibro, Skövde, Hjo, Tidaholms och Falköpings kommuner.

Högst tre (3) lodjur får fällas inom jaktområde 2 som består av Åmåls, Bengtsfors och Melleruds kommuner.

Högst tre (3) lodjur får fällas inom jaktområde 3 som består av Marks, Svenljunga, Tranemo, Borås och Ulricehamns kommuner.

Länsstyrelsen bedömer att jakten kan ske utan att antalet lodjursföryngringar per år i länet påverkas nämnvärt, eller att miniminivån om 7 föryngringar per år understigs.

Den som vill vara med och jaga måste registrera sig i Naturvårdsverkets jägarregister, och minst en gång i timmen under pågående jakt ringa till Länsstyrelsens telefonsvarare för att kontrollera hur många djur som återstår av tilldelningen. Så fort ett lodjur fällts eller påskjutits, ska detta rapporteras till Länsstyrelsen, för att inte fler djur än som tilldelats ska fällas. Den som vill kan också anmäla sig till Länsstyrelsens sms-tjänst för att få rapporter om skjutna lodjur.

Områdena för licensjakt efter lodjur i mars 2019 är markerade på kartan. I jaktområde 1, markerat med blå färg, får ett lodjur fällas. I jaktområde två, markerat med grön färg, får tre lodjur fällas. I jaktområde tre, markerat med röd färg, får tre lodjur fällas.

Kontakt

Anita Bergstedt
Naturvårdshandläggare
E-post till Anita Bergstedt
010-224 54 60
0703-09 54 86

Pressansvarig:
Anita Nilsson
E-post till Anita Nilsson
010-224 45 46
0736-60 51 18

Kontakt