Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Äldre kompisar vanlig källa till alkohol för unga

Flicka titta i mobiltelfeon

Nästan var fjärde 16-åring skulle vända sig till en äldre kompis för att skaffa alkohol. Knappt hälften, 46 procent, uppger dock att de skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick tag på den genom någon de känner.

Det här visar undersökningen ”Vem kan man lita på” som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) gjort bland svenska ungdomar 2018.

Nu vänder vi oss till ungdomar i åldern 20 - 25 år med *kampanjen ”Hejdå alkoholskador”. Syftet med kampanjen är att få unga vuxna att låta bli att bjuda eller köpa ut alkohol till minderåriga.

- Vi har lyckats få föräldrar att vara restriktiva och inte bjuda eller köpa ut till sina tonåringar. Nu behöver vi ta ett extra tag till de yngre och kommunicerar därför via Youtube under jul och nyår. Vi sprider budskapet genom *en sketch om langarmyter med komikern Lucas Simonsson, säger Lennart Rådenmark, länssamordnare för det drogförebyggande arbetet i Västra Götaland.

- Det är glädjande att vi även i år har en väldigt stor uppslutning i länet kring ett gemensamt arbete mot langning av alkohol till ungdomar. 47 av länets 49 kommuner är med, säger Lennart Rådenmark.

* Kampanjen ”Hejdå alkoholskadorlänk till annan webbplats” bedrivs av Länsstyrelserna tillsammans med Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CANlänk till annan webbplats). Kampanjen handlar om skador och annat tråkigt som kan hända unga som dricker alkohol och om vanliga myter kring unga och alkohol. På kampanjsidan finns också Lucas Simonssons sketch.

Kontakt