Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vardagshjältar hyllades på residenset i Göteborg

Gruppbild med alla 32 nominerade vardagshjältar från länet tillsammans med landshövding Anders Danielsson och länsöverdirektör Lisbeth Schultze.

Alla 32 nominerade vardagshjältar från länet samlade i Gula salongen tillsammans med landshövding Anders Danielsson och länsöverdirektör Lisbeth Schultze.

Efter modell från Kungens Sverigemiddag uppmärksammades ett 30-tal av länsinvånarna i veckan med en middag på länsresidenset. 21 kommuner i länet, från Ale till Öckerö, hade i sin tur nominerat personer som gjort betydande insatser inom kultur, näringsliv, utbildning, idrott eller föreningsliv.

– Min ambition har varit att ge några av alla fantastiska människor och vardagshjältar som finns i vårt län den uppmärksamhet och uppskattning de förtjänar, säger landshövding Anders Danielsson.

Stämningen var hög när de nominerade med respektive, tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande med respektive, ringlade in i det höstprydda residenset i Göteborg. Totalt var det närmare 100 personer som bjöds på mat från Törnströms kök och underhållning av Gosskören med rötter från Handelshögskolan. Före och efter middagen minglades det i de historiska lokalerna från 1650-talet och många nya och gamla vänskapsband knöts.

Jonas och Joel Häger från Färgelanda.

Joel och Jonas Häger, far och son, hör till dem som satt Färgelanda på kartan genom sina framgångar i Bowls – en sport från 1200-talets England som liknar boule. I år blev de världsmästare i tvåmanna Bowls och har dessutom vunnit flera SM-guld.

– Det kändes otroligt roligt att bli nominerade och få komma hit till residenset. Vi är så tacksamma för det, säger Joel.

Kicki och Natali Mårtensson från Ulricehamn

Natali Mårtensson, som kom tillsammans med sin syster Kitty, har genom sitt måleri tilldelats kulturstipendium i Ulricehamn och i år kommit med på Borås höstsalong.

– Tänkte först när jag fick brevet om att jag blivit nominerad att det kommit till fel person, säger Natali. Men fantastiskt att få komma hit och se all fin arkitektur och de målningar som finns här.

Örjan Backman och Håkan Svensson från Öckerö.

Örjan Backman och Håkan Svensson från Öckerö är två företagare och entreprenörer som med sina marina företag, Ö-borgen och Aston Harald AB, inte bara ger många kommuninvånare arbete utan även ställer upp för ungdomar som inte har det så lätt att komma in på arbetsmarknaden.

– Verkligen gentilt att få komma hit, säger de samstämt. Vi vill skapa nya möjligheter i kommunen genom vårt arbete – det är bara sådana vi är.

Läs mer om vilka de nominerade gästerna var och deras motiveringarPDF

Mingel före middagen i Stensalen med den speciella takmålningen som upptäcktes vid en renovering på 60-talet.

Mingel före middagen i Stensalen med den speciella takmålningen som upptäcktes vid en renovering på 60-talet.

Middag i matsalen där kungligheter och presidenter också varit på besök.

Middag i matsalen där kungligheter och presidenter också varit på besök. Idag hyllades länets vardagshjältar. Till förrätt bakad rotselleri från Törnströms kök.

Fakta

Sedan fem år tillbaka bjuder Kungaparet varje år in till en Sverigemiddag. Det är en middag på Kungliga slottet i Stockholm där Kungafamiljen vill uppmärksamma personer som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt. Sveriges landshövdingar får till den middagen nominera gäster från sitt län.

Inför middagen på residenset i Göteborg har kommunfullmäktiges ordförande (KFO) i respektive kommun fått nominera personer de anser har gjort betydande insatser i kommunen.

Den 2 oktober hölls en motsvarande länsmiddag, som den på residenset i Göteborg, på Marieholm i Mariestad dit Skaraborgs 15 kommuner bjudits in.

Text: Anita Nilsson
Foto: Misak Nalbandian

Kontakt

Anita Nilsson

Pressansvarig

Telefon 010-2244546