Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Föräldrar vill lita på sin tonåring

En vuxen pratar med tonåring på parkbänk

Mer än nio av tio av länets tonårsföräldrar tror att ungdomar under 18 år dricker alkohol på föräldrafria fester. Men endast fyra av tio föräldrar tror att deras egen tonåring är en av dem som dricker.

Organisationen IQ har genomfört två olika undersökningar. En bland ungdomar och en bland tonårsföräldrar. Undersökningen bland tonårsföräldrar visar att skillnaden är stor mellan föräldrars syn på tonåringars drickande generellt och synen på den egna tonåringens drickande. Resultatet är entydigt i hela landet även om det skiljer sig en del mellan länen.

- Som förälder vill man tro det bästa om sina barn men verkligheten kan se annorlunda ut. Ett tips är att prata med andra föräldrar och sätta upp gemensamma regler, säger Lennart Rådenmark, länssamordnare för alkohol- och drogförebyggande arbete i Västra Götalands län.

Undersökningen bland tonåringar visar att föräldrar och föräldrars engagemang är mycket viktigt när det kommer till alkohol och fester.

- Som förälder kan du alltid göra skillnad. Därför är det viktigt att du har en realistisk bild av vad som händer på föräldrafria fester. I undersökningen har majoriteten av ungdomarna svarat att de tycker det är bra att föräldrar finns tillgängliga om något skulle hända och att det är bra att föräldrar sitter uppe och väntar när barnen varit ute under kvällen. Att vara tydlig som förälder när det kommer till alkohol är något många ungdomar uppskattar och ett sätt att visa att du bryr dig, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Läs mer om IQ:s undersökning rikslänk till annan webbplats

Läs mer om IQs undersökning länsresultatlänk till annan webbplats

Råd till föräldrar om föräldrafria festerlänk till annan webbplats

Kontakt

Karin Ladberg

Pressansvarig

Telefon 010-224 45 64
Mobiltelefon 0727-05 08 16