Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skaraborgs vardagshjältar på länsmiddag på Marieholm

Ett 50-tal gäster var med på länsmiddagen i matsalen på Marieholm. Vid stora bordet var alla de nominerade med sina respektive placerade.

– Efter modell från Kungens Sverigemiddag har jag tagit initiativ till denna länsmiddag. Här vill vi ge några av er vardagshjältar som finns i vårt län den uppmärksamhet och uppskattning ni förtjänar, inledde landshövding Anders Danielsson middagen på Marieholm i Mariestad. Den här middagen dit Skaraborgs 15 kommuner bjudits in är tänkt att bli en årlig tradition.

Inför middagen har kommunfullmäktiges ordförande (KFO) i respektive kommun fått nominera personer som gjort betydande insatser lokalt eller regionalt inom till exempel kultur, näringsliv, utbildning, idrott eller föreningsliv.

– Min ambition är att bjuda in dem som kanske inte annars får förmånen att komma på en middag på slottet – i det här fallet en middag på residenset – som tack för goda insatser, säger landshövding Anders Danielsson.

I Tibro kommun hade KFO Laila Neck nominerat Jenny de Carvalho, körledare och organist som med stöd av sin make Mauricio lyft den klassiska och sakrala musiken i Tibro till världsklass.

Menyn, som serverades, kom från Moholms herrgård. Vänerguld – laxtartar toppad med löjrom till förrätt. Hjortinnanlår med potatisbakelse till varmrätt. Och äppelflarn på egenodlade äpplen med hemmagjord vaniljglass till efterrätt.

För underhållningen stod Johan och Hugo Jonzon. Två gitarrspelande killar från Mariestad som trots sin unga ålder spelat i många år.

Johan och Hugo Jonzon inledde underhållningen med Eric Claptons ”Tears in heaven”.

– Vilken kraft det finns i Skaraborg, sa Anders Danielsson avslutningsvis när alla de närvarande presenterats med motiveringar till varför kommunen utsett just dem. Se till att förvalta den kraften till att utveckla ett ännu bättre samhälle!

Motiveringar och nominerade gäster från de kommuner i Skaraborg som deltog på middagen.PDF

Fotograf: Thomas Harrysson

I Skara kommun hade KFO Jessica Bredenberg (t.h. med maken Johan) nominerat Janne Nilsson (t.v. med makan Katarina), VD för Skara Sommarland, och Maria Vretemark (i mitten med Lars Jacobzon), arkeolog och 1:e antikvarie vid Västergötlands museum. Maria är kanske mest känd för sitt outtröttliga arbete att nå ut med berättelsen om Kata gård och hur Varnhem kristnades.

I Hjo kommun hade KFO Michael Kihlström (t.h. med makan Eva) nominerat Gunnar Strömberg (t.v. med makan Gun) som oförtrutet samlar in pengar för att stödja människor lokalt, nationellt och internationellt i olika projekt. Gunnar har också glatt Hjoborna med att ordna en levande julkalender i staden.

Fakta

Sedan fem år tillbaka bjuder Kungaparet varje år in till en Sverigemiddag. Det är en middag på Kungliga slottet i Stockholm där Kungafamiljen vill uppmärksamma personer som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt. Sveriges landshövdingar får till den middagen nominera gäster från sitt län.

I slutet av oktober blir det en motsvarande länsmiddag, som den på Marieholm, på residenset i Göteborg dit länets övriga 34 kommuner bjuds in.

Kontakt

Henrik Frykman
Stabshandläggare
Telefon 010-224 44 94
E-post till Henrik

Anita Nilsson
Pressansvarig
Telefon 010-224 45 46
E-post till Anita

Kontakt