Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Klass 2-varning för stormbyar över
större delen av Västra Götaland

SMHI har utfärdat en varning för stormbyar för Göteborg och Bohuslän, inre Dalsland och området sydväst om Vänern inför fredagen. De kraftigaste vindarna väntas in under fredagskvällen och natten mot lördag. Det finns risk för trafikstörningar. Följ väderläget noga och förbered dig genom att plocka undan lösa föremål och se över din egen beredskap.

Uppdatering 21 september kl 12.20
Klass 2-varningen gäller nu för Göteborg och Bohuslän, inre Dalsland och området sydväst Vänern. För Vänern, Sjuhäradsbygden och Götaälv samt Skaraborg råder klass 1-varning, som är en något lägre varningsnivå. Prognosen är att det kommer att bli hårda vindar fram på eftermiddagen och kvällen på fredag 21 september. Sent på fredagskvällen kan det bli runt 25 sekundmeter i vindbyarna på sina håll. Norra Bohuslän och inre Dalsland ser ut att få hårdast vindar. Stormen väntas kulminera under natten mellan fredag och lördag. Det fortsätter att vara blåsigt en bit in på lördag. SMHI varnar också för högt vattenstånd runt Skagerack.
Styrkan och positionen på stormlågtrycket är fortsatt lite osäker och varningarna kan komma att justeras. Aktuell prognos finns hos SMHIlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varning klass 2 - mycket besvärligt väder

En klass 2-varning kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. SMHI:s definition för Varning klass 2 stormbyar: Vindbyar från 25 m/s upp til 30 m/s. Skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Större skador på skog och risk för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning. Om prognosen ändras till 30 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.
Håll dig uppdaterad via din kommun, berörda myndigheter och media. Undvik helst att ge dig ut när det blåser som mest. Väderläget kan du följa via SMHI.

Så kan du förbereda dig

Som alltid är det klokt att förbereda sig inför en storm.

  • Ta bort lösa föremål i trädgården och på balkongen så de inte blåser iväg.
  • Säkra byggnadsställningar så att inget löst material finns som kan lossna och vålla skada. Se även över annan lös egendom kring ditt hus, till exempel studsmattor, lösa takpannor, skadade träd etc.
  • Rensa dagvattenbrunnar från löv och skräp så att regnvatten kan rinna undan.
  • Om det blir strömavbrott - se till att ha batterier, ficklampa, tändstickor och stearinljus och batteriradio hemma.
  • Ladda mobiltelefonen.
  • Har du brunn med elektrisk pump – se till att pumpa upp vatten.

Fler tips om hur du förbereder dig hittar du på webbplatsen Din Säkerhetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ trafikläget

De kraftiga vindarna kan orsaka problem i trafiken. Trafikverket meddelade på torsdagskvällen att tågtrafiken ställs in på stäckorna Uddevalla-Strömstad, Håkantorp-Gårdsjö och Varberg-Borås-Herrljunga. Detta gäller från den 21 september klockan16.00 till den 22 september klockan 14.00. Orsaken är stormvindarna i området. Följ trafikläget hos Trafikverket och Västtrafik, var ute i god tid och undvik att ge dig ut i trafiken när det blåser som mest.

Mer information

SMHIlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Trafikverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Västtrafiklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Din kommun

Sveriges Radio P4länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Din Säkerhetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster - för tips och råd om hur du kan förbereda dig

113 13 - nationellt informationsnummer vid olyckor och kriser

Kontakt

Enheten för samhällsskydd och beredskap

Charlotte Hagstrand
Telefon 010-224 53 94
Mobil 070-657 11 03

Leif Isberg
Telefon 010-224 45 08
Mobil 070-600 63 12

Kontakt