Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Beslut om slutligt valresultat i kommunvalen dröjer till på torsdag

Valmyndigheten har upptäckt att informationen om hur man överklagar valresultatet är felaktig. Detta ska nu justeras. Länsstyrelsen i Västra Götaland väljer att vänta in denna justering innan vi går vidare med våra beslut om att fastställa resultaten i kommunvalen. Vi räknar med att besluten kommer imorgon förmiddag (torsdag).

Alla som har rösträtt har också rätt att överklaga valresultatet. Tidigare skulle ett överklagande först ges in till Länsstyrelsen innan det togs upp i Valprövningsnämnden för prövning. Efter en ändring av vallagen är det numera Valprövningsnämnden som direkt tar emot överklaganden som rör valet.

Valdatasystemet, där besluten om de fastställda valresultaten läggs in, har inte uppdaterats med den nya informationen. Detta ska nu rättas till. Länsstyrelsen i Västra Götaland väljer att invänta justeringen innan vi går vidare med våra beslut i kommunvalen.

– Vi hade inte hunnit lägga in några beslut när felet upptäcktes hos Valmyndigheten. I det läget tycker vi det är bättre att vänta in den korrekta informationen. Det ska vara tydligt för allmänheten hur man går tillväga om man vill överklaga något av våra beslut, säger Anna Blomberg, valansvarig på Länsstyrelsen.

Anna Blomberg räknar med att Länsstyrelsens beslut om valresultaten i kommunvalen läggs in i valdatasystemet under förmiddagen imorgon.

– Det är tråkigt att vi får skjuta fram vår tidplan något, men vi tycker det är viktigare att all information är korrekt, säger Anna Blomberg.

Läs mer om den slutliga rösträkningen

Kontakt

Maria Göranson
Pressansvarig
Telefon 010-224 45 42
Mobil 0706-60 97 69

Kontakt