Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vadsbo museum återinvigt

Landshövding Anders Danielsson återinviger Vadsbo museum.

Museichefen Linda Svensson med landshövding Anders Danielsson som invigningstalade iförd sin landshövdingerock från sekelskiftet. Foto: Hans Pettersson.

I lördags, 15 september, möttes Mariestadsbor, museivänner och andra besökare på innergården vid Marieholms residens för att fira att Vadsbo museum fyllde 100 år. Samtidigt återinvigdes museet av landshövding Anders Danielsson.

Familjefest, tårtkalas och cirkusföreställning stod på programmet som skulle återspegla hur det kunde gå till runt 1918 när Vadsbo museum invigdes. För den musikaliska underhållningen stod Balders Brass och Kristin Svensson med skillingtryck från sekelskiftet.

– Vadsbo har möjligheten att fortsätta vara ett museum för Mariestadsbygden – ingen annan samlar på berättelsen om Mariestad. Här kan man berätta historien om hur det har varit, varför det blev som det blev och vart vi är på väg, avslutade landshövdingen sitt invigningstal.

Museet, beläget vid Tidans utlopp i Vänern i Mariestad, visar ett axplock av bygdens historia från forntid till idag. Fokus ligger på stadens industrier och de hantverkare som format staden, bland annat AB Tidan Unica med den kända Unicaboxen. Här finns även Klippås gamla frisörsalong från 50-talet till beskådande. Årets sommarutställningar har varit ”Mode som inte passar” och en liten jubileumsutställning om museets 100 år.

Kontakt

Anita Nilsson

Pressansvarig