Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Slutligt resultat i kommunvalen kommer tidigast på onsdag

Sluträkningen av kommunvalen pågår för fullt. Prognosen är att de slutliga valresultaten fastställs under onsdagen den 19 september. Därefter börjar den slutliga kontrollräkningen av valet till regionfullmäktige.

– Vi räknar med att kunna börja fastställa resultaten i kommunvalen tidigast på onsdag förmiddag. Det kan också bli något senare, beroende på hur lång tid rösträkningen tar, säger Anna Blomberg, valansvarig på Länsstyrelsen.

När resultaten för länets 49 kommuner är fastställda börjar sluträkningen av landstingsvalet (eller valet till regionen som det kallas för i vårt län).

– Det är svårt att ge någon prognos, men vi är troligtvis inte klara med allt förrän mot slutet av den här veckan, säger Anna Blomberg.

Det är Länsstyrelsen som fastställer det slutliga valresultatet, fördelar mandaten (platserna) mellan partierna och utser ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige i länets 49 i kommuner och i regionfullmäktige.

I år har valdeltagandet varit extra högt. Det är också fler väljare som valt att förtidsrösta, och antalet sena förtidsröster har ökat markant jämfört med tidigare val. Länsstyrelsen har i och med det fått kortare tid på sig för den slutliga rösträkningen.

Du kan följa den slutliga rösträkningen via Valmyndigheten på www.val.selänk till annan webbplats Notera att siffrorna som visas där kan komma att justeras så länge rösträkningen pågår.

Räkningen av riksdagsvalet blev klar i helgen och Valmyndigheten fastställde det slutliga valresultatet den 16 september. Läs mer om resultatet i riksdagsvalet på www.val.selänk till annan webbplats

Läs mer om den slutliga rösträkningen i valet 2018

Kontakt

Maria Göranson
Pressansvarig
010-224 45 42
0706-60 97 69

Kontakt