Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Många vandrade och paddlade med Kronprinsessan

Kronprinsessans landskapsvandring i Dalsland. Foto: Kungahuset.se

Ett hundratal mötte upp i Svankila naturreservat fredagen den 31 augusti för att vandra med Kronprinsessan den cirka 6 km långa sträckan längs med dalsländska Pilgrimsleden till Upperud. Därifrån gick sedan färden vidare med kanot till Håverud.

– När Karl XV och hans familj kom för att inviga Dalslands kanal och akvedukten här i Håverud, så kom de med ångbåt. Precis som han kommer jag också hit vattenvägen i dag. Fast i kanot i stället för ångbåt. Det känns verkligen roligt att få uppleva samma fantastiska vyer som min farfars farfars farbror fick se då, för ganska precis 150 år sedan, inledde Kronprinsessan sitt till i samband med eftermiddagens jubileumsfirande av Dalslands kanal.

Prins Eugen, Kronprinsessans farfars farfars bror, ska ha sagt att Dalsland är ett Sverige i miniatyr. Det är också vårt sjörikaste landskap och var platsen den här dagen för Kronprinsessans trettonde landskapsvandring. Och den tredje i Västra Götalands län som även innehåller landskapen Västergötland och Bohuslän.

– Jag vill passa på att tacka alla er som följt med och hjälpt till att göra den här dagen så fin. Jag hoppas och tror att den ska bidra till att ännu fler får upp ögonen för den natur som finns precis runt hörnet – och att alla tar chansen att uppleva den! avslutade Kronprinsessan sitt tal när hon från scenen i Håverud överlämnat utmärkelsen Årets industriminne 2018 till Dalslands kanal.

Läs mer om landskapsvandringen i Dalsland på Kungahusets webbplatslänk till annan webbplats.

Kanotpaddling från Upperud till Håverud. Foto: Kungahuset.se

Kontakt