Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hejdå alkoholskador på Way Out West

Hejdå alkoholskador! på Way Out West

Under musikfestivalen Way Out West den 9 - 11 augusti, finns Länsstyrelsen, Göteborgs Stad och CAN på plats med budskapet ”Hejdå alkoholskador”. Genom alkoholfria drinkar och alkoholquiz vill vi få besökarna att säga nej till att köpa ut och hejdå till alkoholskador.

Festivalen är ett tillfälle att möta målgruppen unga vuxna. I vårt tält på området bjuds det på alkoholfria drinkar och besökarna kan göra en quiz om alkoholskador och langarmyter.
-Vi testade ett liknande upplägg förra året och fick ett väldigt gott gensvar från besökarna, säger Jessica Andersson, utvecklingsledare på Göteborgs Stad.

Här kan du se var vi finns på festivalområdet 

Soffhäng vid tältet.

Tävling med känd influencer

I år har vi även satsat på att föra ut budskapet inför festivalen.
- Vi har tagit hjälp av influencern Ida Warg som når många i vår målgrupp. Hon lanserade en tävling i början av sommaren där hennes följare fick svara på en fråga om langarmyter och motivera varför man inte köper ut till yngre kompisar och syskon, säger Lennart Rådenmark, länssamordnare på Länsstyrelsen.
I potten låg biljetter till Way Out West. En av de lyckliga vinnarna var Julia Björknert från Kalmar. Hon motiverar sitt ställningstagande så här: ”Jag langar inte, för både min och den minderårigas skull. Jag vill inte bidra till en skadlig alkoholkonsumtion”.

Om kampanjen Hejdå alkoholskador

Målet med kampanjen "Hejdå alkoholskador!"länk till annan webbplats är att färre minderåriga ska få tag på alkohol genom syskon och vänner. Unga vuxna är den i särklass vanligaste källan till alkohol för minderåriga. Närmare var fjärde minderårig, av dem som dricker alkohol, skulle vända sig till en äldre partner, äldre kompis eller en äldre kompis syskon för att få tag på alkohol, enligt en telefonundersökning som CAN låtit genomföra 2018.

Kontaktpersoner Hejdå alkoholskador:

 

Lennart Rådenmark
Länssamordnare ANDT
010-224 45 29
0736-60 52 89
lennart.radenmark@lansstyrelsen.se

Jessica Andersson
Utvecklingsledare ANDT- förebyggande Göteborgs Stad
0727-21 97 06
jessica.andersson@socialresurs.goteborg.se

Anna Raninen
Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN)
072-371 43 21
anna.raninen@can.se

 

Kontakt

Karin Ladberg

Pressansvarig

Telefon 010-224 45 64
Mobiltelefon 0727-05 08 16