Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Bränderna på Björkö och vid Bratteröd är nu under kontroll

Brand på Björkö. Foto: Micael Wigerud

Under gårdagen (5 augusti) utbröt två större terrängbränder i länet: en på Björkö i Öckerö kommun och en vid Bratteröd i Uddevalla kommun. Båda bränderna fick en snabb spridning, men ska nu vara under kontroll. På Björkö pågår eftersläckning. Branden vid Bratteröd hålls inom begränsningslinjerna och under morgonen har helikoptrar fortsatt att vattenbomba området.

Brandrök spreds över ett stort område

Bränderna skapade en kraftig rökutveckling och vinden gjorde att rök spreds över ett stort område. Räddningstjänsterna, SOS Alarm och 113 13 fick under gårdagen ta emot många samtal från allmänhet som kände brandrök. Under gårdagskvällen avtog vinden och spridningen av röken avtog.

Känner du oro eller besvär efter brandröken?

Att andas in rök är aldrig nyttigt. Men skogsbrandsrök är inte lika skadlig som till exempel rök från brinnande plast då giftig gas bildas. Det är främst känsliga personer som kan få tillfälliga besvär av skogsbrandsröken, men risken för bestående skador är liten. Sjukvården har samlad information om hur rök påverkar hälsan, vad du ska tänka på om du äter medicin och när du bör söka vård. Att vara med om en brand kan vara en dramatisk upplevelse – ring 1177 om du behöver råd eller stöd.

Läs mer hos 1177.selänk till annan webbplats

Branden vid Bratteröd i Uddevalla kommun

Branden utbröt vid 13-tiden igår den 5 augusti efter en trafikolycka vid Bratterödsmotet i Uddevalla kommun. Ett fyrtiotal brandmän och flera helikoptrar sattes in för att bekämpa branden. Vid 17-tiden beslutade räddningsledaren att evakuera boende i området. De kunde senare återvända då det inte längre fanns någon risk för att elden skulle sprida sig till deras fastigheter. Kraftig rökutveckling i kombination med friska vindar gjorde att rök spreds mot Trollhättan. Räddningsledningen utfärdade ett Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) om att gå inomhus och stänga fönster och ventilation. Vid 22-tiden på kvällen drogs detta VMA tillbaka, då vinden hade avtagit.
Branden är nu under kontroll och håller sig inom begränsningslinjerna. Under morgonen har helikoptrar återupptagit vattenbombning av området. Ansvarig för insatsen är Räddningstjänsten Mitt Bohuslän. Räddningstjänster i närområdet, bland annat Norra Älvsborgs räddningstjänstförbud, bidrar med personal och resurser. Även Försvarsmakten och frivilliga har deltagit i insatsen.

Branden på Björkö i Öckerö kommun

Det var vid 18-tiden igår den 5 augusti som en brand spreds i terrängen på Björkö i Öckerö kommun. Räddningsledningen gick ut med ett Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) om att boende i området Mossvägen/Ljungblomsvägen omedelbart skulle utrymma området. Senare under kvällen drogs detta VMA tillbaka. Helikoptrar sattes in i brandbekämpningen. Sent på söndagskvällen uppgav räddningstjänsten att branden var under kontroll. Nu pågår eftersläckning. Det finns fortfarande glöd och rökutveckling i vissa områden på Björkö. Räddningsledningen uppmanar därför allmänheten att undvika dessa områden. Ansvarig för insatsen är Öckerö räddningstjänst. Räddningstjänsten Storgöteborg bidrar med personal och resurser.

Samverkan mellan berörda

Länsstyrelsen höll i går kväll en samverkanskonferens med berörda för att få en samlad bild av läget med de två bränderna och samordna resurser. Ytterligare en samverkanskonferens hölls idag på förmiddagen (6 augusti).

Totalt eldningsförbud råder

Vi påminner om att det sedan den 25 juli råder totalt eldningsförbud i Västra Götalands län. Förbudet gäller även grillning med öppen låga på egen tomt. Tack för att ni respekterar detta. Det hjälper våra räddningstjänster som har ett ansträngt läge.

Mer information om eldningsförbudetlänk till annan webbplats

 

Mer information om skogsbränderna

Öckerö kommunlänk till annan webbplats

Uddevalla kommunlänk till annan webbplats

Sveriges Radio Göteborglänk till annan webbplats

Sveriges Radio Västlänk till annan webbplats

Krisinformation.selänk till annan webbplats som har en samlingssida med information om skogsbränder

1177.selänk till annan webbplats har information om hälsoeffekter kopplat till brandrök.

Vid frågor om brandrök och pågående bränder, ring i första hand 113 13. Larmnumret 112 ska endast användas vid akuta lägen.

Kontakt

Tjänsteman i beredskap