Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

52 miljoner kronor till sanering i Trollhättan

Illustration: Agnes Gustavsson

Länsstyrelsen beslutade igår att överlämna 52 miljoner kronor, fördelat över sex år till Trollhättans stad. Pengarna ska gå till att sanera förorenad mark där bostäder ska byggas. Det aktuella området ligger i Källstorp där det tidigare fanns tung industri.

Området i Källstorp har fått 52 miljoner kronor fördelat över sex år. Större delen av saneringen planeras 2019 och 2020. Bidraget motsvarar 70 procent av den beräknade saneringskostnaden. Källstorp är det tredje området i Västra Götalands län som får del av bidraget. De övriga två ligger i Ale och Lerums kommuner.

-Väldigt roligt att vi får möjlighet att göra något riktigt bra av det gamla industriområdet Stridsberg och Björk. Vår nya stadsdel Vårvik är ett spännande område som får en unik identitet av industrihistorien och närheten till centrum och älven. Saneringen gör att vi kommer att kunna skapa fler bostäder, något som är strategiskt viktigt för Trollhättans utveckling, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund.

Bidrag till sanering av förorenade områden där bostäder ska byggas har funnits sedan 2016. Bidraget fyller två syften, dels att undanröja en hälso- och miljörisk och dels att underlätta bostadsbyggnation. Naturvårdsverket fördelar pengarna till länsstyrelserna. Länsstyrelserna överlämnar därefter bidraget till den sökande kommunen. För 2018 och varje år framöver finns totalt 200 miljoner kronor att söka i landet.

Informationsblad om bidraget.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Maria Gustavsson

Länsmiljöingenjör