Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Han är länsstyrelsernas CIO

Magnus Peterson, länsstyrelsernas CIO.

Magnus Peterson är länsstyrelsernas nye IT-chef och CIO (Chief Information Officer). Magnus tillträdde sin tjänst i början av april och har ett helhetsansvar för utveckling och förvaltning av länsstyrelsernas gemensamma IT-miljö.

‒ Jag är imponerad över hur många och omfattande initiativ som pågår hos länsstyrel­serna. Initiativ som drivs med höga ambitioner och stort engagemang, säger han.

IT som leder till samhällsnytta

Arbetet som CIO är brett, inte minst på grund av länsstyrelsernas omfattande uppdrag inom många olika områden som bland annat samhällsplanering, miljö, naturvård, integration, djurskydd, lantbruk, krisberedskap och civilt försvar.

‒ IT är en oerhört viktig del i all verksamhet som länsstyrelserna bedriver. Samtidigt har IT inte något självändamål eller egenvärde. IT ska stödja länsstyrelserna i att göra nytta för individ och samhälle, menar Magnus.

Balansgång i digitalisering

‒ Digitaliseringen som pågår i samhället är påtaglig och liksom många andra aktörer brottas vi med utmaningen att balansera krav på öppenhet och tillgänglighet med krav på säkerhet och robusthet – inte minst nu i och med den nya dataskyddsförordningen.

Länsstyrelsernas IT-avdelning

Länsstyrelsernas IT-avdelning finns i hela landet och jobbar för Sveriges 21 länsstyrelser och deras 6 000 användare. Avdelningen består av cirka 145 medarbetare. Här finns IT-arkitekter, systemutvecklare, projektledare, systemspecialister, förvaltningsledare, supporttekniker och många fler.

Magnus Peterson kommer närmast från Tamro AB, ett företag som distribuerar läkemedel till alla Sveriges apotek och sjukhus, där han var chef för IT-avdelningen.

Kontakt