Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kronprinsessan strandstädade på Koster

Kronprinsessan städar på stranden

Det sägs att det dagligen flyter i land plaster och annat skräp vid Bohuskusten motsvarande 120 badkar. En del av detta skräp plockades upp av Kronprinsessan under vandringen.

”Vandra med Kronprinsessan” uppmanade bland andra Strömstads kommun inför Kronprinsessans tionde landskapsvandring. Den här gången i Bohuslän och närmare bestämt på Nordkoster. Ett hundratal personer hade hörsammat inbjudan denna strålande dag.

Dagen började med seminarium på Tjärnö – Sven Lovén Centrum för marin infrastruktur. Temat var ”Ett hav av plast – hur illa är det och hur räddar vi haven från att kvävas av plastavfall?” Ett seminarium som Stockholm Environment Institute (SEI), Formas och WWF givit Kronprinsessan i 40-årspresent. Bland annat diskuterades hur havsvågor hänger ihop med fattigdomsfrågor och klimatförändringar.

– Vi behöver grundläggande system, bland andra en effektiv avfallshantering. I andra delar av världen har man inte avfallshantering på samma vis som i Sverige och mycket av plasten blåser därför omkring och hamnar i haven. Men vi behöver också tänka på vad vi kan göra som individer för att minska nedskräpning. Det gäller såväl källsortering som att fundera på hur mycket vi konsumerar, säger Johan Kuylenstierna som var moderator för seminariet.

Kronprinsessan anländer till Tjärnö och tas emot av bland andra Göteborgs universitets rektor Eva Wiberg.

Kronprinsessan anländer till Tjärnö och tas emot av bland andra Göteborgs universitets rektor Eva Wiberg.

Den cirka fem kilometer långa vandringen startade vid Västra bryggan på Nordkoster. Första anhalt var Basteviken där elever från årskurs 3 på Bojarskolan berättade om sitt strandstädningsprojekt för Kronprinsessan. Sedan fick Kronprinsessan själv, tillsammans med barn och vuxna, plocka skräp längs med strandkanten. Ett par säckar blev resultatet.

Vandringen fortsatte i rask takt runt Sydkoster via klapperstensfält, Hasslevikarna, Familjeviken för att avslutas vid färjeläget i Vettnet.

Kronprinsessan och landshövding Anders Danielsson promenerar längs stranden

Nu tar vi täten längs med den här fina stranden, sa Kronprinsessan till landshövding Anders Danielsson.

Dagen avslutades på Sydkoster vid Naturum Kosterhavet, som visar delar av vår marina nationalpark med 12 000 arter – 6 000 på land och 6 000 under ytan. 25 elever från årskurs 6 på Bojarskolan framförde några sånger från en specialskriven musikal om skräp.

En nöjd Kronprinsessa tackade för en mycket lyckad dag.

En nöjd Kronprinsessa tackade för en mycket lyckad dag. Kronprinsessan har ett stort engagemang i havsmiljöfrågor och vill få fler att inse problemen med nedskräpning.

Läs mer om landskapsvandringen i Bohuslän på Kungahusets webbplats där det bland annat finns en film från vandringen.

Landskapsvandringen, Kungahusets webbplatslänk till annan webbplats

Text och foto: Anita Nilsson

Kontakt