Att möta och motivera våldsutövare 2/10

Välkommen till en utbildningsdag med fokus på att upptäcka, bemöta och motivera våldsutövare till stöd och behandling.
Utbildningen ger ökad kunskap om personer som utövar våld mot närstående och hur ett motiveringsarbete bäst görs för att en kontakt ska leda till stöd, behandling och andra insatser.
Målgrupp
Utbildningen riktas sig framför allt till personal inom socialtjänsten i Västra Götalands län som möter personer som utövar våld i nära relationer, och som har möjlighet att informera om och motivera till stöd och behandling. Det kan till exempel vara barnhandläggare, vuxenhandläggare, samordnare, medarbetare inom familjerätt, föräldrabehandlare, föräldrastödjare, kuratorer och andra professionella som möter personer som utövar våld i nära relationer.
Utbildare: Dan Rosenqvist
Dan Rosenqvist är legitimerad psykolog, KBT-terapeut och utbildad i EMDR, compassionfokuserad och affektfokuserad psykodynamisk terapi.
Dan Rosenqvist har ett särskilt intresse för motiverande samtal, mindfulnessbaserade terapiformer och schematerapi. Tidigare har han arbetat som behandlare på behandlingshem för personer med kemiskt beroende. Han har även arbetat med psykisk ohälsa hos ungdomar och psykosomatik hos vuxna. Dan är medförfattare till boken ”Motiverande samtal i arbete med våld i nära relationer” av Liria Ortiz (Gothia, 2013).
Föreståelse för våldets mekanismer
Med en djupare kunskap om våldets psykologi kan den professionella möta klienten där hen befinner sig. Genom att förstå kopplingar mellan livshistoria, primär vanmakt, sekundär ilska och våldsamt beteende ökar sannolikheten för ett möte där klienten upplever sig sedd – en förutsättning för motivation och kontakt.
Fördjupad förståelse och förklaringsmodeller kring våldsutövare
Med en medvetenhet om hur olika teoretiska linser påverkar just mig som professionell, kan jag navigera klokare i de samtal där jag drabbas av rättningsreflexer och andra ohjälpsamma processer. Vilka linser har jag på mig i mötet med våldsutövare? Och hur påverkar det mig?
Kunskap om hur en kan upptäcka och bemöta och motivera personer som utövar våld mot närstående
Vad ökar sannolikheten för att den våldsutövande föräldern ska röra sig från skam, förnekelse och minimering mot förändringsmotivation och ansvar? Vi tittar på konkreta vägar i svåra samtal.
Att informera om insatser och stöd på ett professionellt sätt
Kursdeltagaren får en översiktsbild av samtalsstrukturen Samtal om våld och konkreta råd för att kunna beskriva densamma för klienten. Med bilden av ”Känslotermometerns många lager” får klienten en första förståelse för våldsbehandlingens möjligheter.
Praktisk information
Antalet platser är begränsat
Antalet platser på utbildningsdagen är begränsat. Anmäl ditt intresse för utbildningen via formuläret nedan. Efter sista anmälningsdagen får du besked om du har fått en plats på utbildningen eller inte.
Förkunskaper och åtaganden
Du som inte redan har förkunskaper om utsatthet och utövande av våld ska gå webbkursen om våld innan utbildningsdagen. Du hittar utbildningen här:
Du som erbjuds plats och går utbildningen åtar dig att fylla i en uppföljande utvärdering direkt efter utbildningstillfället samt en sex månader efter utbildningen.
Lunch och fika
Lunch och fika ingår och det finns vegetariskt alternativ. För övrig kost meddela Johan Ljungdahl, Johan.Ljungdahl@lansstyrelsen.se senast 2 veckor innan.
Arrangör
Utbildningsdagen arrangeras av Länsstyrelsen Västra Götaland.
- Var:
- Chalmers konferens Chalmersgatan 1, Göteborg
- Kostnad:
- Kostnadsfritt
- Sista anmälningsdag:
- 02 sep 2025
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig mejladress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.
Om du ska anmäla flera personer behöver du gå in på sidan manuellt efter varje anmälan. Uppdatera inte sidan och tryck inte på tillbaka-knappen. Då finns risk att du anmäler dig själv flera gånger.
Så hanterar vi dina personuppgifter
Övriga upplysningar om till exempel specialkost, allergi eller hjälpmedel, skickar du separat via e-post till kontaktpersonen för arrangemanget.