Nyfiken på Matglädje och en inspirerande vandring på landsbygden

Foto: Martin Johnasson
Vill du få inspiration och utveckla ditt landsbygdsföretagande? Till exempel hur du kan bygga din egen matvandring. Vill du värna svenska, närproducerade livsmedelsprodukter och arbeta med småskalig landsbygdsturism? Då är detta studiebesök något för dig. Följ med länsstyrelsen på en smakrik, natur- och kulturvandring med landsbygdsföretaget ”Matglädje i Halland”.
Grannarna Gunnel och Susanne startade 2015 matvandringar till olika gårdar i hemtrakten. Det visade sig vara en bra idé och idag blir deras vandringar snabbt fullbokade.
Nu kommer de dela med sig av sitt företagande till oss. De berättar om hur de ”byggde” sina matvandringar, om sina erfarenheter och samverkan med andra företag, problem och fullträffar.
Välkommen till en inspirerande Matvandring i Hakestad!

Foto: Caronlie Andersson

Foto: Martin Johansson
Om studiebesöket
Matvandringen genomförs med samma upplägg som de gör för sina besökare. Dagen erbjuder en 4 kilometers promenad kring Hakestads dalgång och slänter i kombination med naturnära måltidsupplevelser med lokal mat efter säsong.
Det är en heldagsupplevelse i ljuvlig natur med lokal mat inkluderande både frukost, lunch och fika. Längs med vägen kommer Gunnel och Susanne berätta om bygden och de bjuder på två smakstopp av lokala mathantverk. Det kommer både vara sittande måltider och stående smakprovningar. Studiebesöket startar och slutar i Hakestad. Du tar dig på egen hand till startplatsen i Hakestad. Möjlighet till samåkning finns.
Målgrupp
Studiebesöket är för dig som arbetar med eller planerar att utveckla ditt landsbygdsföretag inom småskalig landsbygdsturism och/eller livsmedelsförädling. Det kan till exempel vara verksamheter inom besöksnäring såsom gårdskafé, restaurang, gårdsbutik eller med inriktning på livsmedelsförädling samt aktiviteter, upplevelser och boende.
Syftet med dagen är också att inspireras, samverka och förhoppningsvis hitta nya kontakter.
Program
Klockan 10.00 samlas vi vid källan i Hakestad där berättar Susanne om vattnet och gården.
Strax därefter sätter vi oss till bords och njuter av en frukostbuffé med nybakt bröd och en rad andra godsaker som de hämtat från närområdet.
Sedan börjar vi vår vandringen som är cirka 4 km lång. Vi går i makligt tempo på varierade vägar, både asfalt-, grus- och gräsvägar samt över ängar och på skogsvägar. Vi kommer även stanna för att lyssna på biodlarna Ulla och Kenneth där de berättar om sin biodling.
Vid lunchtid anländer vi till Camp Hakestad där vi äter en lunchtallrik med ännu mer lokala råvaror som tillagas på stekhällen och över öppen eld. Lunchsittningen avslutas med kaffe från trefoten samt något sött efter säsong.
Vi går vidare till startplatsen och anländer ca 15.30. Då finns möjlighet till att köpa med sig av produkterna vi bjudits på under dagen.
Matvandring i Hakestad på Matglädje i Hallands webbplats Länk till annan webbplats.
Praktisk information
- Var:
- Hakestad 130, Ullared. Samlingsplatsen är vid den första gården/huset du kommer till.
- Kostnad:
- Ingen deltagaravgift men om du får förhinder behöver du meddela detta omgående så att någon annan får chans att delta.
- Sista anmälningsdag:
- 02 jul 2025
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig mejladress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.
Om du ska anmäla flera personer behöver du gå in på sidan manuellt efter varje anmälan. Uppdatera inte sidan och tryck inte på tillbaka-knappen. Då finns risk att du anmäler dig själv flera gånger.
Om du inte fått en bekräftelse på din anmälan inom en timme via e-post, hör av dig till kursansvariga, så vi kan kontrollera att din anmälan är registrerad.
Så hanterar vi dina personuppgifter
Övriga upplysningar om till exempel specialkost, allergi eller hjälpmedel, skickar du separat via e-post till kontaktpersonen för arrangemanget.
Vi skickar en kallelse med mer information om dagen via mejl efter sista anmälningsdag. I samband med kallelsen skickas även en deltagarlista ut till er som meddelat att vara med på den. Deltagarlistan kommer att skickas ut i samband med kallelsen. Listan kommer innehålla namn, ort, telefonnummer och e-post, för tex. eventuell samåkning.
Kontakt
Ann-Charlott Hajdu-Rafis
Kursansvarig
Rådgivare inom landsbygdsutveckling
E-post till Ann-Charlott Hajdu-Rafis
Telefon 010-224 56 06
Johanna Eriksson
Rådgivare livsmedelssäkerhet & småskalig livsmedelsförädling
E-post till Johanna Eriksson
Telefon: 010-224 52 23
