Fältvandring på Kälkerön

Foto: Anne Hermanson
Kälkerön är idag ett naturreservat med höga natur- och kulturvärden. Öns dalgångar, som delvis betas, består av botaniskt rika fukthedar, fuktängar och kalkrika torrängar. Fältvandringen inleds med att vi tar båten till Kälkerön tillsammans med familjen Hermansson. De arbetar aktivt med restaurering, underhåll, betesdrift, skötsel av ön och kan berätta allt om både natur- och kulturmiljön samt människorna som levt här.
Kälkerön är en av de större öarna i Stigfjorden och domineras av bergsterräng med sprickdalar. Ön är numera obebodd, men "Viktors” hus, ladugård, några husgrunder och planterade träd vittnar om tidigare bosättning.. Dalgångarna, som betas, består av botaniskt rika fukthedar, fuktängar och kalkrika torrängar. Den ovanliga lundväxten löktrav växer i randlövskogen.
Inom området växer gulfetknopp, styvmorsviol, bohusmarrisp, gåsört, gulkämpar, strandkrypa och strandtrift och orkidéer som nattviol och jungfru Marie nycklar. Här finns också ett rikt fågelliv.

Foto: Anne Hermansson
På Kälkerön har man under många har öppnat upp det gamla kulturlandskapet och dess ängs- och betesmarker. Markerna har röjts fram, träd har fällts och stenmurar underhålls igen. Och inte minst så betas markerna med nöt och får från familjen Hermanssons gård. Under fältvandringen kan du ställa frågor om restaurering, stängsling, skötsel, betesdrift, ängarna och betesmarkerna. Vi kommer också får berättelsen om människorna som levt här och lagt grunder till naturreservatets höga natur- och kulturmiljövärden.
Området förvaltas av Västkuststiftelsen.
Målgrupp
Fältvandringen vänder sig till dig som sköter och brukar jordbruksmark och håller djur. Du är intresserad av skötsel av naturbeten och kulturvärdena i vårt gamla kulturlandskap.
Praktisk information
Om du inte fått en bekräftelse på din anmälan inom en timme via e-post, hör av dig till Ann-Charlott Hajdu-Rafis, så vi kan kontrollera att din anmälan är registrerad.
Vi skickar en kallelse till dig efter sista anmälningsdag. Deltagarlistan kommer att skickas ut i samband med kallelsen. Listan kommer innehålla namn, ort, telefonnummer och e-post, för eventuell samåkning.
Om kursen är fullbokad kan du kontakta kursansvarig Ann-Charlott Hajdu-Rafis, Ann-Charlott.Hajdu-Rafis@lansstyrelsen.se för att anmäla dig till reservlistan.
Mer information
Folder om Kälkerön, Västkuststiftelsen Länk till annan webbplats.
- Var:
- Vi samlas vid Lyresten, Orust vid färjeläget klockan 17.00. Här kan du parkera och hit går det också bussar. Härifrån körs deltagarna till Kälkerön med båt som Länsstyrelsen har förbeställt.
- Kostnad:
- Evenemanget är kostnadsfritt. Ta med egen matsäck.
- Sista anmälningsdag:
- 12 jun 2025
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig mejladress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.
Om du ska anmäla flera personer behöver du gå in på sidan manuellt efter varje anmälan. Uppdatera inte sidan och tryck inte på tillbaka-knappen. Då finns risk att du anmäler dig själv flera gånger.
Så hanterar vi dina personuppgifter
Övriga upplysningar om till exempel specialkost, allergi eller hjälpmedel, skickar du separat via e-post till kontaktpersonen för arrangemanget.

Kontakt
-
Ann-Charlott Hajdu-Rafis
E-post till Ann-Charlott Hajdu-Rafis
Telefon 010-2245606
-
Christer Ivarsson
Rådgivare
Telefon 010-2245341