Fältvandring vid Fjärås bräcka och Äskhults by

Foto: Ann-Charlott Hajdu-Rafis
Under fältvandringen får du uppleva två berättelser i kulturlandskapen Fjärås bräcka och Äskhults by. Vid Fjärås bräcka kommer vi berätta om betesmarkerna, ljungheden och fornlämningarna. I Äskhults by tittar vi på det omfattande restaureringsarbetet som pågår av kulturlandskapet. Vi kommer att berätta om hur människor har format landskapet och hur vi sköter om de värden som finns här.
Fjärås bräcka
Idag har mycket av ljungmarkerna försvunnit från Halland, men på Bräckan har det öppna hedlandskapet återskapats med hjälp av bete, röjning och bränning. På heden växer en rik torrängsflora med ljusälskande växter. Här kan man hitta jungfrulin, backtimjan och ängsvädd. Djurens tramp och bete skapar fläckar av sand vilket är gynnsamt för många insekter. Här kan de bygga sina bon eller värma sig i solen.
Ända sedan stenåldern har Bräckan varit en viktig färdväg för folk som färdades utmed kusten. Den var en landbrygga där man kunde ta sig fram torrskodd mellan Lygnern och Västerhavet. Idag står här över hundra resta stenar och ett 40-tal andra lämningar.
Naturum Fjärås bräcka, Länsstyrelsen Halland
Naturum Fjärås Bräcka, Visit Kungsbacka Länk till annan webbplats.
Äskhults by
Byn Äskhult är unik i sitt slag genom att den ålderdomliga bebyggelsen aldrig flyttades ut från bykärnan i samband med 1800-talets skifte. Den täta bebyggelsen runt bytorget har en tydligt 1700-talskaraktär vilken förstärks av omgivande landskap med allmogeåkrar, kålgårdar (köksträdgårdar) och hamlade träd.
Sedan reservatet bildades har ett omfattande restaureringsarbete pågått i reservatet. Åkrar har plöjts upp, träd har nyhamlats, kålgårdar har återskapats och en del av den beskogade utmarken har avverkats och en ljunghed återskapats. Arbetet har lett till att ett nytt beslut och en ny skötselplan tagits fram.
Naturum Fjärås Bräcka, Visit Kungsbacka Länk till annan webbplats.
Målgrupp
Fältvandringen vänder sig till dig som sköter jordbruksmark, med eller utan betesdjur. Du är intresserad av att naturbeten och kulturvärden i vårt odlingslandskap.
Praktisk information
Vi reser med egna bilar. Samling vid Naturreservatet Fjärås bräckas parkeringsplats. Här fikar vi. Runt klockan 12.00 åker vi med bilarna till Kulturreservatet Äskhult. Där vi äter lunch och här fortsätter kursen. Båda reservaten ligger i Kungsbacka kommun.
Kostnad
Ingen deltagaravgift. Men medtag egen matsäck till förmiddagsfika i Fjärås bräcka. Lunch ingår i paketet för studiebesöket på Äskhult by. Om du får förhinder behöver du meddela detta omgående så att någon annan får chans att delta.
Kursledare
Vår kursledare under dagen är Pär Connelid. Han är kulturgeograf och har arbetat mycket i båda reservaten med bland annat historiska kartöverlägg, skyltning, skötsel och kulturvärden. Han har varit delaktig i arbetet att restaurera de gamla inägorna – åker och ängar och utmarken i Äskhult by.
Anmälan
Vi skickar en kallelse till dig efter sista anmälningsdag. Deltagarlistan kommer att skickas ut i samband med kallelsen, om så önskas. Listan kommer innehålla namn, ort, telefonnummer och e-post, för eventuell samåkning.
Om kursen är fullbokad kan du kontakta kursansvarig Ann-Charlott Hajdu-Rafis, Ann-Charlott.Hajdu-Rafis@lansstyrelsen.se för att anmäla dig till reservlistan.
Hitta till Fjärås bräcka och Äskhults by
Fjärås bräcka parkering, Google maps Länk till annan webbplats.
- Var:
- Samling vid Naturreservatet Fjärås bräckas parkeringsplats
- Kostnad:
- Evenemanget är kostnadsfritt. Lunch ingår men tag med egen fika till förmiddagen.
- Sista anmälningsdag:
- 28 maj 2025
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig mejladress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.
Om du ska anmäla flera personer behöver du gå in på sidan manuellt efter varje anmälan. Uppdatera inte sidan och tryck inte på tillbaka-knappen. Då finns risk att du anmäler dig själv flera gånger.
Så hanterar vi dina personuppgifter
Övriga upplysningar om till exempel specialkost, allergi eller hjälpmedel, skickar du separat via e-post till kontaktpersonen för arrangemanget.
