Lansering – kunskapsöversikt om reparativ rättvisa

Välkommen på hybridkonferens om reparativ rättvisa. Du kan delta på plats eller följa konferensen digitalt.
Den reparativa rättvisan syftar till att reparera skador orsakade av konflikter, våld eller allvarliga kränkningar. Fokus ligger på vem som har drabbats och hur, samt på vad som krävs för att de som är involverade ska kunna leva tillsammans utan att konflikter och våld eskalerar.
Under konferensen får du ta del av en nyligen genomförd kunskapsöversikt rörande reparativa praktiker i en svensk kontext. Du får också ta del av exempel på hur man arbetar med relationella och reparativa praktiker i en (reparativ) kommun i Danmark.
Kunskapsöversikten utgör en del av ett samverkansprojekt, Sluta Fred, som ämnar utveckla kunskap och praktik, som kan stödja implementering av reparativa praktiker i socialt arbete. Kunskapsöversikten är framtagen av Göteborgs universitet på initiativ av Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Konferensen avslutas med ett panelsamtal där den reparativa rättvisans möjligheter och utmaningar vad gäller att förebygga brott, främja tillit, gemenskap och framtidstro diskuteras av företrädare från socialförvaltning, idéburet socialt arbete, polismyndighet, akademi och politik. Konferensen är också ett tillfälle att mötas, knyta kontakter och få inspiration för hur reparativa värden och praktiker kan integreras i socialt arbete.
Målgrupp
Vi vänder oss till dig som är verksam inom socialt arbete och möter människor och deras närstående som är påverkade av konflikter och våld i närområdet. Vi vänder oss också till dig som vill ha mer kunskap om hur det kan vara att arbeta med reparativa praktiker och är verksam i kommun, myndighet eller inom det civila samhällets organisationer.
Program
8.30 Registrering och kaffe
9.00 Länsstyrelsen hälsar välkommen
09.15 Introduktion till samverkansprojektet Sluta Fred. Erik Isaksson från Försoningsgruppen.
09.30 Om kunskapsöversikten. Linnéa Österman, Annelie de Cabo Y Moreda och Anna Hall från Göteborgs universitet.
10.10 Fikapaus
10.30 Fortsättning om kunskapsöversikten. Linnéa Österman, Annelie de Cabo Y Moreda och Anna Hall från Göteborgs universitet. Presentationen innefattar en intervju med Katrine Barnekow Rasmussen om hur man arbetar med relationella och reparativa praktiker i en kommun i Danmark. Katrine Barnekow Rasmussen, är lektor vid Centre for Interdisciplinary Studies of Law, Köpenhamns Universitet och konsult rörande brottsförebyggande relationella och reparativa praktiker, Albertslund Kommun.
11.15 Frågestund
11.30 Panelreflektion. Paneldeltagare: Carin Götblad, polismästare, Nationella operativa avdelningen. Andreas Wetterberg, enhetschef, UngAngered. Kristina Alstam, doktor i socialt arbete, Göteborgs universitet. Anna Ekberg, verksamhetschef på Solrosen, Räddningsmissionen. Jenny Broman, kommunalråd med ansvar för sociala frågor, Göteborgs stad.
Moderator: Björn Andersson, docent i socialt arbete vid Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet.
12.00 Gemensam lunch
Praktisk information
Anmälan för deltagande på plats har stängt.
Anmälan för digitalt deltagande senast 24 mars.
Har du frågor kan du kontakta maribel.basualdo.raneskog@lansstyrelsen.se
- Var:
- Scandic Rubinen, Kungsportsavenyn 24, Göteborg. Du kan också följa konferensen digitalt, länk till sändningen publiceras här två dagar innan konferensen.
- Kostnad:
- Kostnadsfritt, vi bjuder på lunch
- Sista anmälningsdag:
- 24 mar 2025
Anmäl dig för att delta digitalt
Det är viktigt att du fyller i en giltig mejladress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.
Om du ska anmäla flera personer behöver du gå in på sidan manuellt efter varje anmälan. Uppdatera inte sidan och tryck inte på tillbaka-knappen. Då finns risk att du anmäler dig själv flera gånger.
Kontakt
-
Maribel Basualdo Raneskog
Länssamordnare, ANDTS
E-post till Maribel Basualdo Raneskog
Telefon 010-2244658