Webbsändning - Sök medel för ett socialt hållbart Västra Götaland 2025, 31 Januari

Välkommen till två olika informationstillfällen om stöd och bidrag att söka för ökad social hållbarhet i Västra Götalands län.
Social hållbarhet handlar om människors livsvillkor och möjligheterna att förbättra dem. För att uppnå ett socialt hållbart samhälle behövs satsningar på bland annat folkhälsa, mänskliga rättigheter, integration, jämställdhet och delaktighet.
Vid båda tillfällena kommer olika myndigheter och fonder presentera bidrag de fördelar kopplade till social hållbarhet.
Målgrupp
Vi vänder oss till dig som är verksam inom kommunal verksamhet, regional verksamhet eller inom det civila samhällets organisationer.
Program
09.00: Välkommen
Aktuella utlysningar
09.05: Länsstyrelsen Västra Götaland
09:30: Västra Götalandsregionen (VGR)
09:55: Paus
10:00: AMIF
10.30: Svenska ESF-rådet
11:00: Paus
11.05: Jämställdhetsmyndigheten
11.35: Myndigheten för familjerätt och föräldraskapstöd (MFoF)
12.00: Avslut
Allmänna arvsfonden
Sedan 1928 har Allmänna arvsfonden bidragit till att utveckla samhället på flera olika sätt. Visste du till exempel att färdtjänst, BRIS hjälptelefon och Självmordslinjen startade som arvsfondsprojekt? Arven som Allmänna arvsfonden förvaltar möjliggör att cirka fyrahundra projekt över hela landet får ekonomiskt stöd varje år. Projekten är i alla storlekar och spridda över hela landet. De riktar sig till barn, ungdomar, äldre och personer med funktionsnedsättning.
Allmänna arvsfonden Länk till annan webbplats.
Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF)
Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) ska bidra till en långsiktigt hållbar migrationspolitik genom tre specifika mål. Projekt kan genomföras inom asylområdet, området laglig migration och integration samt återvändandeområdet. Projekt som finansieras ska vara jämställdhetsintegrerade och alla insatser som berör barn ska tillgodose barns rättigheter. Myndigheter, kommuner, regioner och civilsamhällets organisationer är exempel på aktörer som kan söka medel från AMIF.
EU-fonder, Migrationsverket Länk till annan webbplats.
Brottsförebyggande rådet (Brå)
Brå fördelar två sökbara ekonomiska stöd. Kommuner kan söka ekonomiskt stöd för att stärka och utveckla kommunens brottsförebyggande åtgärder. Kommuner och andra brottsförebyggande aktörer kan också söka ekonomiskt stöd för utvärderingar och uppföljningar av brottsförebyggande insatser. Dessa kan ha initierats och genomförts i samverkan med en eller flera aktörer, som till exempel mellan kommun, polis, näringsliv, civilsamhälle eller andra organisationer.
Brottsförebyggande rådet Länk till annan webbplats.
Brottsoffermyndigheten
Brottsofferfonden finansierar projekt som bidrar till att öka kunskapen om brottsoffer samt till förbättrat bemötande och stöd till brottsoffer. Civilsamhällets organisationer samt offentliga och privata verksamheter kan ansöka om projektbidrag.
Sök projektmedel, Brottsoffermyndigheten Länk till annan webbplats.
Jämställdhetsmyndigheten
Jämställdhetsmyndigheten fördelar statsbidrag till ideella organisationer, stiftelser, kommuner och regioner. Det finns tre olika bidragsformer att söka under 2025: organisations- och etableringsbidrag för kvinnors organisering, verksamhetsbidrag i områden med socioekonomiska utmaningar för kvinnors organisering, projektbidrag för jämställdhetsprojekt.
Jämställdhetsmyndigheten Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsen Västra Götaland
Länsstyrelsen beviljar olika bidrag till civilsamhället, kommuner och kommunalförbund. Bidrag fördelas till integrationsinsatser riktade mot asylsökande, ensamkommande barn och nyanlända. Länsstyrelsen fördelar även bidrag till kommuner som bedriver verksamhet med personligt ombud för vissa personer med psykiska funktionsnedsättningar.
Mikrofonden väst
Mikrofonden Väst hjälper sociala företag, föreningar, kooperativ och stiftelser med finansiering genom lånegarantier och investeringar. Man ger också i samarbete med Coompanion rådgivning om crowdfunding, projektmedel och andra möjligheter till att finansiering. Mikrofonden Väst finansieras av Västra Götalandsregionen, Sparbanksstiftelsen Första, Göteborgs Stad med flera.
Mikrofonden Väst Länk till annan webbplats.
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)
MUCF fördelar varje år mellan 300 och 500 miljoner kronor i statsbidrag. Statsbidragen går till barn- och ungdomsorganisationer och hbtq-organisationer, verksamheter som arbetar mot diskriminering samt till projekt som bland annat handlar om demokrati- och inflytandefrågor samt rasism.
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Länk till annan webbplats.
Svenska ESF-rådet
Svenska ESF-rådet förvaltar Europeiska socialfonden+ (ESF+) som är ett viktigt verktyg för EU. Fonden skapar möjligheter att utveckla regioner, individer, organisationer och företag i hela Sverige. Det bidrar till att fler människor kan få ett arbete, eller den kompetens som arbetsmarknaden behöver. ESF+ innehåller sex programområden där lokala, regionala och nationella aktörer kan söka pengar för att driva projekt som bidrar till en inkluderande arbetsmarknad.
Svenska ESF-rådet Länk till annan webbplats.
Västra Götalandsregionen (VGR)
Västra Götalandsregionen fördelar organisations-, verksamhets- och projektstöd till föreningar och andra organisationer i arbetet med regional utveckling och kultur, folkhälsa samt demokrati och mänskliga rättigheter. Verksamheter som i samverkan vill utveckla arbetssätt för barn och ungas möjligheter att klara skolan kan även ansöka om VGRs ”sociala investeringsmedel”.
Söka stöd, Västra Götalandsregionen Länk till annan webbplats.
Myndigheten för familjerätt och föräldraskapstöd
MFoF är en kunskapsmyndighet med familjefrågor som uppdrag och barnets bästa i fokus. Under 2024 fördelade myndigheten statsbidrag för ett förstärkt föräldraskapstöd till kommuner och regioner. Statsbidraget ska bidra till ökad och jämlik tillgång till föräldraskapstöd i hela landet samt bidra till att förebygga att barn och unga hamnar i kriminalitet.
Myndigheten för familjerätt och föräldraskapstöd Länk till annan webbplats.
Praktisk information
Webbsändningarna är kostnadsfria men anmälan behövs för deltagande.
- Var:
- Digitalt
- Kostnad:
- Kostnadsfritt
- Sista anmälningsdag:
- 27 jan 2025
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig mejladress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.
Om du ska anmäla flera personer behöver du gå in på sidan manuellt efter varje anmälan. Uppdatera inte sidan och tryck inte på tillbaka-knappen. Då finns risk att du anmäler dig själv flera gånger.
Så hanterar vi dina personuppgifter
Övriga upplysningar om till exempel specialkost, allergi eller hjälpmedel, skickar du separat via e-post till kontaktpersonen för arrangemanget.