Värdskapets kraft – en framgångsfaktor för besöksnäring på landsbygden!

Till vänster: Märta hälsar gästerna välkomna till Hjulsjö 103. Till höger: Sammels lantgård. Foto: Johanna Eriksson och Monika Maowska/Westsweden.com.
Varmt välkommen till en kurs om värdskap inom besöksnäringen på landsbygden.
Värdskapet ska vara hållbart och det gäller både ekonomi och miljö. Det handlar till exempel om att bevara kultur- och naturvärden. Och inte minst kan värdskapet skapa starka sociala värden i mötet med andra människor. Värdskapet är en framgångsfaktor och en grundpelare inom besöksnäringen!
Målgrupp
Kursen riktar sig till dig som arbetar med eller planerar att utveckla företag inom livsmedelsförädling och småskalig landsbygdsturism.
Det kan vara inom gårdskafé, gårdsbutik, aktiviteter, upplevelser och boende. Kursen vill ge dig nya perspektiv, kunskap och tips på hur du som företagare leder arbetet och skapar en välkomnande värdskapskultur.
Program
Med teori och verkliga exempel lyfts följande punkter under dagen:
- Begreppet värdskap och värdskapets olika delar (digitalt, fysiskt och mjukt/vänliga cirklar)
- Externt och internt värdskap
- Vikten av ett gott värdskap
- Positiva effekter och oväntade bieffekter av ett gott värdskap
- Måltidsvärdskap
- Värdskap genom hela gästresan

- Viktiga värdskapskedjor
- Nycklar för det personliga bemötandet
- Värdskap gentemot utländska gäster – vad är extra viktigt?
- Olika gästtyper – hur kan vi lära känna dessa och hur vi bemöter dessa bäst
- Säsongsförlängning – hur bidrar värdskap till en sådan?
- Värdskap i sociala medier
- Från klagomål till topprecensioner
- Värdskap som krishanteringsverktyg och skadebegränsning.
- Hitta dina digitala källor för natur-, kultur och matturism
Föreläsningen varvas med öppna frågor, dialog och delaktighet.
Kursledare
Amanda Hessle, Värdskapsbyrån, Torsö. Amanda har särskilt specialistkompetens och dokumenterad erfarenhet av att hålla i kurser inom värdskap, riktad för småskaliga företag inom besöksnäring och livsmedelsförädling på landsbygden.
– Jag brinner för besöksnäringen och för mötet mellan människor, säger Amanda Hessle. Värdskap är den tydliga tråden i min verksamhet. Kunskap, engagemang och glädje finns alltid med mig!
Värdskapsbyrån, vardskapsbyran.se Länk till annan webbplats.

Amanda Hessle.
Praktisk information
Om du inte fått en bekräftelse på din anmälan inom en timme via e-post, hör av dig till Ann-Charlott Hajdu-Rafis, så vi kan kontrollera att din anmälan är registrerad.
Vi skickar en kallelse och åhörarkopia till dig efter sista anmälningsdag. Deltagarlistan kommer att skickas ut i samband med kallelsen. Listan kommer innehålla namn, ort, telefonnummer och e-post, för eventuell samåkning.
Om kursen är fullbokad kan du kontakta kursansvarig Ann-Charlott Hajdu-Rafis för att anmäla dig till reservlistan.
- Var:
- Scandic Swania, Storgatan 47–49 i Trollhättan
- Kostnad:
- Ingen deltagaravgift men om du får förhinder behöver du meddela detta omgående så att någon annan får chans att delta. Vänligen observera att din anmälan är bindande efter sista anmälningsdag den 15 januari. Efter sista anmälningsdag kommer vi ta ut avgift för mat.
- Sista anmälningsdag:
- 17 jan 2025
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig mejladress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.
Om du ska anmäla flera personer behöver du gå in på sidan manuellt efter varje anmälan. Uppdatera inte sidan och tryck inte på tillbaka-knappen. Då finns risk att du anmäler dig själv flera gånger.
Så hanterar vi dina personuppgifter
Övriga upplysningar om till exempel specialkost, allergi eller hjälpmedel, skickar du separat via e-post till kontaktpersonen för arrangemanget.
Kontakt
Kursansvarig:
Ann-Charlott Hajdu-Rafis
Rådgivare inom landsbygdsutveckling
Telefon: 010-224 56 06
E-post: ann-charlott.hajdu-rafis@lansstyrelsen.se
Övrig kontakt:
Johanna Eriksson
Rådgivare inom livsmedelssäkerhet och småskalig livsmedelsförädling
Telefon: 010-224 52 23
E-post: johanna.s.eriksson@lansstyrelsen.se
