15 jan 2025 klocka 12.15 - 12.45

Ta hand om din jordkällare – lunchwebbinarie

Gräsklädd kulle med en jordkällare i sten.

Foto: Ann-Charlott Hajdu-Rafis

Jordkällare är en del av vårt kulturarv och det är många som idag vill bevara och restaurera dem. För dig som är lantbrukare och vill vårda ditt odlingslandskap och ta hand om det du själv odlar är den gamla jordkällaren en kulturhistorisk guldgruva. Om den är hel förstås!

Förvaring av mat under jord har skett under mycket lång tid. Redan under stenåldern använde man sig av olika förvaringsgropar. Idag vill många restaurera, bevara och sköta om sina jordkällare. Du får övergripande information om jordkällarens historia, konstruktion, problem, användning och skötsel.

Till vänster tre jordkällare i sten. Till höger invändig bild från en jordkällare med liggande flaskor och staplade burkar som förvaras i jorkällaren. 

Foto: Ann-Charlott Hajdu-Rafis

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som sköter en bit jordbruksmark och de kulturspår som finns där.

Föreläsare

Föreläsare är Ann-Charlott Hajdu-Rafis på Länsstyrelsen Västra Götaland. Hon arbetar som rådgivare inom projektet Mångfaldsmarker på Länsstyrelsens landsbygdsavdelning.

Rikt odlingslandskap med höga natur- och kulturvärden

Inom miljömålet Ett rikt odlingslandskap arbetar vi för att landsbygdens kulturhistoriskt värdefulla gamla ekonomibyggnader ska underhållas och bevaras för framtida generationer.

Under rubriken Skötselråd för natur- och kulturmiljöer i odlingslandskapet på vår webbsida Natur och kulturvärden i odlingslandskapet kan du läsa mer på temat "Ta hand om din jordkällare":

Natur- och kulturvärden i odlingslandskapet Länk till annan webbplats.

Mer information om det regionala miljömålsarbetet hittar du här:

Miljömål

Praktisk information

Om du inte fått en bekräftelse på din anmälan inom 1 timme via e-post, hör av dig till kursansvarig så kan vi kontrollera att din anmälan är registrerad.

Den 14 januari kommer en kallelse med information och länk att skickas till din e-post. Du kan när som helst gå in via Skypelänken och testa att allt funkar.

Deltagarna kopplar upp sig via länk. För bästa möjliga upplevelse rekommenderar vi att du använde en dator med kamera och stadig internetuppkoppling. Det är bra om deltagarna använder ett headset för att både höra och höras bra.

Digitalt stöd

Karin Jarl, Länsstyrelsen Västra Götaland. Hon kommer att finnas tillgänglig från kl 11.30 för att hjälp dig som har frågor eller problem med Skype inloggning via länken. Du kan nå henne på telefon 010–224 56 51, mobil 070-277 71 42 eller e-post karin.jarl@lansstyrelsen.se.

Var:
Digitalt föredrag via Skype.
Kostnad:
Kostnadsfritt.
Sista anmälningsdag:
14 jan 2025

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig mejladress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Om du inte fått en bekräftelse på din anmälan till din e-post inom en timma - hör av dig till kursansvarig så kan vi kontrollera att din anmälan är registrerad.

Om du ska anmäla flera personer behöver du gå in på sidan manuellt efter varje anmälan. Uppdatera inte sidan och tryck inte på tillbaka-knappen. Då finns risk att du anmäler dig själv flera gånger.

Om kursen är fullbokad - kontakta kursansvarig (kontaktuppgifter nedan) för att komma med på reservlistan.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 14 januari klockan 16.30.

Så hanterar vi dina personuppgifter

Övriga upplysningar om till exempel specialkost, allergi eller hjälpmedel, skickar du separat via e-post till kontaktpersonen för arrangemanget.

Logotyp: Medfinansieras av EU

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Följ oss