Regional tankesmedja för friluftsliv:
Hur gör vi när intressen krockar i friluftslivet?
Den 26 november samlas vi i Göteborg för Regional tankesmedja för friluftsliv 2024. Utöver möjlighet att träffa andra engagerade inom friluftsliv i länet får du lyssna på intressanta föredrag. Bland årets talare finns Johan Eklöf, författare till boken Mörkermanifestet.
Den röda tråden för årets konferens är intressekrockar i friluftslivet. Hur gör vi när olika behov och intressen konkurrerar om samma plats? Under dagen har vi med oss organisationer som delar med sig av goda exempel på de har löst de krockar som ibland uppstår.
Vi bjuder på en heldag där du träffar andra som också är engagerade i friluftslivet i Västra Götaland. Få inspiration, diskutera, byt idéer och dela erfarenheter. Tillsammans utveklar vi friluftslivet i länet!
Program
08.15-09.00 Incheckning och frukost.Dörrarna öppnas kl 08.15, det är drop-in fram till kl. 09.00.
09.00 Välkomna
09.10 Mörkermanifestet. En av Svergies främsta fladdermössexperter, författaren och biologen Johan Eköf, berättar om hur nattlevande organismer påverkas av ljus från till exempel elljusspår.
10.05 Markägarens perspektiv. En stor del av friluftlivet sker på privat mark. Martina Philip från LRF berättar om utmaningar och lösningar.
10.25 Paus
10.40 Hållbart friluftsliv i Jämtlandsfjällen. Om dialog, historiska beslut och omvärldens reaktioner – Daniel Skog från Svenska Turistföreningen berättar om hur de förändrat sin verksamhet i Jämtlandsfjällen i syfte att minska störning av ren och säkra ett långsiktigt hållbart friluftsliv.
11.20 Artskydd vs friluftsliv. Finns det intressekonflikter mellan artskydd och friluftsliv? Hur ska vi ta hänsyn till känsliga arter inom friluftslivet? Biologen Martin Goblirsch från Länsstyrelsen reder ut frågetecken.
11.35 Att styra beteende och minska konflikter. Hans Rengman från Friluftsfrämjandet berättar om vikten av pålitlig information i skyddad natur för den ideella verksamheten.
11.55-13.00 Lunch på OGBG.
13.00 MTB. Hugo Röjgård från Cykelfrämjandet berättar om hur vi skapar de bästa förutsättnigarna för olika friluftsaktiviterer att samsas på samma plats.
13.40 Bergsklättring. Emma Borggren från Klätterförbundet berättar om de intressekonflikter som finns inom bergsklättring. Vilka hinder kan uppstå och hur kan de lösas?
14.20 Intressekonflikter i skogen. Daniel Thorell från Skogsstyrelsen svarar på inkomna frågor om vad som gäller i skogen.
14.35 Fika
15.00 Sammanfattning. Workshop i miniformat.
15.30 Slut för dagen
Praktisk information
Dagen är kostnadsfri. Vi bjuder på fika och vegetarisk lunch. Önskemål om specialkost och andra behov mejlar du till friluftsliv.vastragotaland@lansstyrelsen.se
Anmäl dig redan nu och säkra din plats!
Målgrupp
Konferensen är öppen för alla som vill vara med och utveckla friluftslivet i Västra Götaland. Du kan vara beslutsfattare på kommunal och regional nivå, tjänsteperson inom kommun och andra myndigheter, företagare och anställd inom näringsliv och idellea organisationer, frilansare, forskare, pedagog eller ideellt engagerad i en förening. Även du som är friluftsintresserad privatperson är välkommen.
Varmt välkommen!
- Var:
- Länsstyrelsens hörsal i Göteborg, Stora Badhusgatan 2B.
- Kostnad:
- Kostnadsfritt.
- Sista anmälningsdag:
- 17 nov 2024
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig mejladress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.
Om du ska anmäla flera personer behöver du gå in på sidan manuellt efter varje anmälan. Uppdatera inte sidan och tryck inte på tillbaka-knappen. Då finns risk att du anmäler dig själv flera gånger.
Så hanterar vi dina personuppgifter
Övriga upplysningar om till exempel specialkost, allergi eller hjälpmedel, skickar du separat via e-post kontaktpersonerna för konferensen.
Kontakt
Sofie Bernhardsson, friluftssamordnare på Länsstyrelsen
Marja Nordin, friluftssamordnare på Länsstyrelsen
Du når oss via
e-post friluftsliv.vastragotaland@lansstyrelsen.se
Telefon 010-224 40 00 (Länsstyrelsens växel)