Gör din egen HACCP – tredagarskurs för livsmedelsföretagare på landsbygden
Kursen ger dig grundläggande kunskaper i HACCP, som är en engelsk förkortning för Hazard Analysis Critical Control Point. Kursen är uppdelad på tre dagar: 23 oktober, 6 november och 20 november 2024. Teori varvas med praktiska övningar. Under kursen lär du dig mer om vilka risker som kan förekomma och hur du förebygger dem. Du får även hjälp med att analysera din egen tillverkning och beredning.
Om kursen
Hazard Analysis Critical Control Point, HACCP, översätts som faroranalys och kritiska kontrollpunkter. Det är en standardiserad arbetsmetod som beskriver hur du systematiskt kartlägger, bedömer och kontrollerar faror i livsmedelsproduktionen med syfte att livsmedlen ska vara säkra för konsumenten. Ta chansen att arbeta fram ditt företags egen HACCP!
Kursinnehåll
- Bakgrunden till HACCP, dess historia
- HACCP-systemets 7 principer
- Grundförutsättningar såsom rutiner, lokaler, flöden och mikrobiologi
- Produktbeskrivningar, flödesschema
- Faroanalys
- Kritiska kontrollpunkter (CCP)
- Eget arbete, hur ser ditt produktflöde ut, vilka faror kan förekomma och hur kan du förebygga dem?
Notera att kursen löper över tre dagar: 23 oktober, 6 november och 20 november 2024.
Målgrupp
Kursen vänder sig i första hand till dig som driver, är anställd eller tänker starta en livsmedelsverksamhet på landsbygden.
Så anmäler du dig
Anmäl dig via formuläret nedan senast 10 oktober. Om kursen är fullbokad kontaktar du vår kursansvarig Johanna Eriksson (kontaktuppgifter nedan) för att hamna på en reservlista.
Vi fakturerar kursavgiften i efterhand. Anmälan är bindande och kursavgiften debiteras om du uteblir utan att avanmäla dig. Eventuell avanmälan ska ske senast den 10 oktober 2024 till kursansvarig Johanna Eriksson.
Du får en kallelse via mejl med mer information veckan innan kurstillfället.
Syfte och mål
Kursen ska ge dig som deltagaren grundläggande kunskaper om HACCP.
Målet är att du efter genomförd kurs ska känna till HACCP-begreppen och innebörden av ett riskbaserat tänk i din livsmedelshantering. Du ska ha kännedom om vilka faror som kan förekomma i din produktion och hur du kan förebygga dem.
Kursledare och föreläsare är Johanna Eriksson, rådgivare på Länsstyrelsen Västra Götaland.
Innehåll
- Bakgrunden till HACCP dess historia
- Grunder inför HACCP-arbetet: grundförutsättningar, rutiner, lokaler, flöden, mikrobiologi
- HACCP systemets 7 principer.
- Flödesschema
- Produktbeskrivningar
- Faroanalys
- Kritiska kontrollpunkter (CCP)
HACCP i praktiken
- Hur ser ditt flöde ut?
- Faroanalys: Vilka faror kan finnas i ditt produktionsflöde
- Riskbedömning
- Kritiska kontrollpunkter (CCP)
- Grupparbeten
- Eget arbete
Omfattning
3 kursdagar under 21 februari, 6 mars och 20 mars. Totalt 12 timmar, exklusive tid för lunch och fika.
Kursintyg
Kursintyg utfärdas efter deltagande på samtliga tre kursdagar.
- Var:
- Kursen hålls på Lumber & Karle i Kvänum.
- Kostnad:
- Kostnadsfritt
- Sista anmälningsdag:
- 10 okt 2024
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig mejladress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan. Hör av dig till kontaktperson Johanna Eriksson om du inte har fått en mejlbekräftelse på din anmälan inom en timme. Då kontrollerar hon din anmälan manuellt.
Kontakt
Johanna Eriksson, rådgivare på Länsstyrelsen Västra Götaland
Telefon 010-224 52 23
E-post johanna.s.eriksson@lansstyrelsen.se