09 okt 2024 klocka 15.00 - 16.30

Sveriges roll i den transatlantiska slavhandeln

Porträttbilder av Elin Strand, utvecklare
rättighet och jämställdhet och Michael Barrett

Från vänster: Elin Strand, utvecklare mänskliga rättigheter och nationella minoriteter på Länsstyrelsen Västra Götaland. Foto: Anders Rudäng. Michael Barrett, antropolog. Foto: Hawa Sanneh

Det var den 9 oktober 1847 som slaveriet på den svenska ön Saint Barthélemy avskaffades och därför firas frihetsdagen. Vecka 41 är det afrosvensk historievecka och den 9 oktober är en dag för att minnas slaveriet och slavhandelns offer. Sverige hade både ett Öst- och västindiskt kompani och under 63 år var vi en del av den transatlantiska slavhandeln.

Välkommen till en dramatisk föreläsning om Sveriges och Göteborgs koloniala förflutna!

Det här är den tredje frihetsdagen som Västsverige mot rasism samarbetar med Världskulturmuséet och vi är glada över att experten Michael Barrett vill dela med sig av sin expertis.

Målgrupp

Föreläsningen riktar sig främst till medarbetare på Länsstyrelsen Västra Götaland, Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad, men i mån av plats välkomnas även allmänheten.

– Att förstå hur Sveriges koloniala förflutna lämnat spår som ännu lever kvar är viktigt för att förstå rasismen. Oavsett vad du jobbar med inom Länsstyrelsen, ska du ha kunskap om rättighetsbaserat arbetssätt, det är en av baskompetenserna, säger Elin Strand, utvecklare.

Föreläsare

Föreläser gör Michael Barrett, antropolog, forskare och intendent för Afrikasamlingarna vid Världskulturmuseerna.

Arrangör

Arrangörer för programmet är nätverket Västsverige mot rasism (Länsstyrelsen Västra Götaland, Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad) och Världskulturmuseet. Nätverket är en betydelsefull kontaktyta och part utifrån organisationernas värdskap och deltagande.

– Det finns ett stort intresse för de föreläsningar vi anordnar. 2019 berättade exempelvis Martin Shibbye om Sveriges roll i den transatlantiska slavhandeln och förra året höll historikern Fredrik Thomasson en dragning om kolonial glömska på Sjöfartsmuseet, säger Elin Strand.

Praktisk information

Föreläsningen kommer att teckentolkas, spelas in och kommer att kunna ses i efterhand.

Var:
Världskulturmuseet, Studion
Kostnad:
Fri entré. förbokning krävs.
Sista anmälningsdag:
16 sep 2024

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Om du ska anmäla flera personer behöver du gå in på sidan manuellt efter varje anmälan. Uppdatera inte sidan och tryck inte på tillbaka-knappen. Då finns risk att du anmäler dig själv flera gånger.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 16 september klockan 23.59.

Så hanterar vi dina personuppgifter

Övriga upplysningar om till exempel specialkost, allergi eller hjälpmedel, skickar du separat via e-post till kontaktpersonen för arrangemanget.

Kvällsprogram 9 oktober

Klockan 18:00-19:30 kan du också ta del av ett samtal med konstnären Cecilia Germain, Isatou Sveningson från Afroinstitutionen samt poeten Latifa Zuwa från Layers of Creativity. Samtalet handlar om vad som händer när ceremonier, ritualer och annat som får oss att känna tillhörighet inte längre enkelt finns att tillgå.

Fri entré och ingen anmälan krävs.

Samtal: Hur för vi vidare liv? Världskulturmuseet Länk till annan webbplats.

Kontakt

Elin Strand
E-post till elin.strand@lansstyrelsen.se
Telefon 010-224 46 89

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss