Aktuella vädervarningar i Västra Götalands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

17- 23 jan feb klocka 09.00 - 16.00

Samtal om frihet - utbildning om att möta våldsutsatta i samtal

Valmo i motljus på ett sädesfält.

Foto: Dani Géza, Pixabay

Nu bjuder vi in till utbildningen Samtal om frihet - en struktur för professionella i fördjupande samtal med personer som varit utsatta för våld i nära relationer.

Fem heldagar

Utbildningen omfattar fem heldagar (klockan 9-16) och det krävs att du går alla dagarna för att tillgodogöra dig utbildningen:

  • 17-19 januari 2024
  • 22-23 februari 2024

Målgrupp

Utbildningen riktar sig till personal inom kommunal socialtjänst och idéburen sektor som möter våldsutsatta för stödjande samtal. Vi ser gärna att två personer från samma verksamhet deltar i utbildningen.

Anmälan

Anmälan görs via formuläret nedan senast den 8 december 2023. Antalet platser är begränsade och Länsstyrelsen förbehåller sig rätten att fördela platserna. Besked om plats meddelas efter att anmälningstiden gått ut.

Obs! Om ni är två från samma arbetsplats behöver var och en göra en egen anmälan till utbildningen.

Krav

Vid anmälan ska du uppge att arbetsledare/chef godkänt ditt deltagande i utbildningen och att det i tjänsten ingår att möta våldsutsatta i samtal.

Efter genomförd utbildning får du ett intyg vid hundra procents närvaro.

Kostnad

Utbildningen är kostnadsfri. Återbud till erbjuden utbildningsplats lämnas senast 3 januari 2024. Platsen kan överlåtas till kollega inom samma målgrupp för utbildningen. Vid oanmäld frånvaro debiteras 1 200 kronor. Sjukdom och andra akuta förhinder kommuniceras med kontaktperson på Länsstyrelsen.

Samtal om frihet är en samtalsstruktur som riktar sig till personer som tagit sig ur en partnerrelation där de varit utsatta för någon form av våld och som, trots uppbrottet, fortsatt är påverkade av våldets långsiktiga känslomässiga konsekvenser. Utbildningen har således inte sitt huvudsakliga fokus på frågor som rör fysiskt uppbrott, risk och säkerhet. Strukturen består av ett antal trappsteg som hjälper behandlaren/handläggaren/hjälparen att skapa ett individuellt anpassat samtalsstöd som syftar till förändring. Trappstegen är framtagna utifrån vetenskap/evidens och beprövad erfarenhet, med en tonvikt på Motiverande samtal och tredje vågens KBT. De har anpassats till socialtjänstens och idéburna organisationers uppdrag med våldsutsatta personer.

Syfte

Syftet med utbildningen är att behandlaren/handläggaren/hjälparen ska lära sig effektiva, evidensbaserade metoder för att hjälpa tidigare våldsutsatta personer att återta sitt livsutrymme och återupprätta självrespekt. Utbildningen varvas med föreläsningar, gruppdiskussioner och praktiska övningar.

Om utbildaren

Utbildaren Dan Rosenqvist är legitimerad psykolog, KBT terapeut och är utbildad i EMDR, compassionfokuserad och affektfokuserad psykodynamisk terapi. Han har ett särskilt intresse för motiverande samtal, mindfulnessbaserade terapiformer och schematerapi. Tidigare har han arbetat som behandlare på behandlingshem för personer med kemiskt beroende. Han har även arbetat med psykisk ohälsa hos ungdomar och psykosomatik hos vuxna. Dan är medförfattare till boken ”Motiverande samtal i arbete med våld i nära relationer” av Liria Ortiz (Gothia, 2013).

Var:
United Spaces, Östra Hamngatan 16, 411 09 Göteborg
Kostnad:
Kostnadsfritt.
Sista anmälningsdag:
08 dec 2023

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig mejladress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Antalet platser är begränsade och Länsstyrelsen förbehåller sig rätten att fördela platserna. Besked om plats meddelas efter att anmälningstiden gått ut.

Obs! Om ni är två från samma arbetsplats behöver var och en göra en egen anmälan till utbildningen.

Om du ska anmäla flera personer behöver du gå in på sidan manuellt efter varje anmälan. Uppdatera inte sidan och tryck inte på tillbaka-knappen. Då finns risk att du anmäler dig själv flera gånger.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 8 december klockan 23.59.

Kontakt

Kajsa Bogren
Länsstyrelsen Västra Götaland
kajsa.bogren@lansstyrelsen.se

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss