Lähäckar - nyttiga både för den biologisk mångfalden och för odlare

Foto: Karin H Persson
Lähäckar ger både mindre vinderosion och mindre avdunstning. Dessutom bidrar de till mer biologisk mångfald. Hur anlägger du? Vilka växter är bra? Vilka ytterligare intäkter kan du få av häckarna? Ta del av pionjären Rune Karlssons 40 års erfarenhet av lähäckar.
Lä från vinden skyddar matjorden och behåller fukten i jorden. Nyttodjur som hjälper till i odlingen med att äta skadedjur och pollinera grödor gynnas av lähäckar. Finns det fler nyttor med en lähäck?
Kirsten Jensen, Länsstyrelsen, skrev rapporten "Lähäckar" 2013 och har jobbat med ämnet sedan dess. Hon går igenom hur du kan anlägga, välja sorter och skapa nya intäkter av lähäckarna.
Dessutom får du möjlighet att höra lähäckspionjären Rune Karlsson, Stora Holmen, dela med sig av sina erfarenheter efter 40 år med lähäckar på Varaslätten.
Målgrupp
Kvällen riktar sig till dig som är jordbrukare och vill ha en kvalificerad genomgång av hur du kan jobba effektivt med lähäckar i din växtodling.
Tid och plats
14 november kl 18.30-21.00 på Folkets hus, Vänersborg
Praktisk information
Kursen är kostnadsfri. Vi bjuder på fika. Anmäl dig via formuläret nedan senast den 7 november.
Andra liknande aktiviteter
I kursserien om hur du ökar den biologiska mångfalden i odlingen och vilken nytta du har av det finns ytterligare två tillfällen under hösten:
Övrig information
I projekt Ett rikt odlingslandskap arbetar Länsstyrelsen för att bevara och synliggöra de biologiska och kulturhistoriska värden som finns i landskapet idag. Vi stöttar din landskapsskötsel genom att visa på bra åtgärder du själv kan göra.
Läs gärna mer på
- Var:
- Folkets hus, Vänersborg
- Kostnad:
- Kostnadsfritt
- Sista anmälningsdag:
- 07 nov 2023
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig mejladress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.
Om du ska anmäla flera personer behöver du gå in på sidan manuellt efter varje anmälan. Uppdatera inte sidan och tryck inte på tillbaka-knappen. Då finns risk att du anmäler dig själv flera gånger.
Kontakt
Namn: Kirsten Jensen
Telefon: 010-224 52 29
Mejladress: kirsten.jensen@lansstyrelsen.se
