Tre dagars studieresa med tema besöksnäring och livsmedelsförädling.

Gunnebo slott, Photo Credits: Anna Hållams/Westsweden.com
Nu planerar vi för fullt en tre dagars studieresa i oktober till Örebro och Västmanlands län. Är du intresserad av att följa med? Vi har tjugo platser i bussen och ser fram emot lärorika och roliga studiebesök tillsammans!
I syfte att inspirera och skapa nätverkande genomför vi denna studieresa med fokus på besöksverksamheter och livsmedelsförädling.
Vi besöker sju olika företag, som på olika sätt har besöksverksamhet och/eller förädling av egenodlade eller lokala råvaror. Vi besöker allt från gårdsbutiker, turistföretag, caféer och restauranger till att få en guidad tur på måltidens hus i Grythyttan. Två övernattningar ingår. Första natten bor vi på Hotell Plevnagården i Malmköping och andra natten spenderar vi på Grythyttans Gästgivaregård. God mat, intressanta besök och nya kontakter utlovas.
Resan startar och avslutas vid Skövde resecentrum.
Reseprogrammet uppdateras allt eftersom besöksmålen blir klara.
Dag 1 - Tisdagen den 3 oktober
Samling i Skövde, bussen går från resecentrum ca 09:30
Studiebesök 1: Inforest Tiny House, Hjo. Förmiddagsfika.
Inforests Webbplats (inforest.se) Länk till annan webbplats.
Lunch i Askersund.
Studiebesök 2: Fridhems Kaffestuga och Älvesta gård, Sköldinge. Eftermiddagsfika.
Fridhems kaffestuga (fridhemskaffestuga.se) Länk till annan webbplats.
Studiebesök 3: Tieffense Äppelodling/Sörmlands äpple, Malmköping. Sörmlands Matkluster.
Tiefensee äppelodling - Sörmlands Matkluster (matkluster.se) Länk till annan webbplats.
Sörmlandsäpplen (sormlandsapplen.se) Länk till annan webbplats.
Övernattning: Plevnagården i Malmköping. Middag och nätverkande med andra företagare från länen.
Hotell Plevnagården i Malmköping - Strindeborgs gästgiveri AB (plevnagarden.se) Länk till annan webbplats.
Dag 2 - Onsdagen den 4 oktober
Studiebesök 4: Magda Säteri och Magdakullan, Eskilstuna. Föreläsning med Annica Bergman. Hon arbetar med att hjälpa butiker att skapa säljande och inspirerande butiksmiljöer. Fika och lunch.
Magdakullan - Ekologisk gård med restaurang, café och gårdsbutik (magdakullan.se) Länk till annan webbplats.
Studiebesök 5: Måltidens hus, Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Eftermiddagsfika. Guidning och presentation av verksamheten. Vi möter Magnus Westling och Annika Göran Rodell som berättar om sitt arbete. Magnus Westling undersöker i sin avhandling om det finns en gastronomisk potential för en odlad mångfald och i så fall hur den kan utveckla nordisk gastronomi. Annika Göran Rodell berättar om måltidskunskap och värdskap och kursen Utveckling av måltidsupplevelser.
Måltidens hus & Kokboksmuseet (bergslagen.se) Länk till annan webbplats.
Övernattning: Trerätters middag på Grythyttans gästgivaregård.
Grythyttans Gästgivaregård - Grythyttans Gästgivaregård (grythyttansgastgivaregard.se) Länk till annan webbplats.
Dag 3 - Torsdagen den 5 oktober
Studiebesök 6: Hjulsjö 103, Hällefors. Förmiddagsfika.
Hjulsjö 103 (hjulsjo103.se) Länk till annan webbplats.
Studiebesök 7: Berga skafferi & Berga Gård, Fjugesta. Lunch.
Berga Skafferi - Berga Gård (berga.net) Länk till annan webbplats.
Tillbaka i Skövde.

Hällekis Trädgårdscafé & Kök, Photo Credits: Monika Manowska/Westsweden.com
Målgrupp
Aktiviteten vänder sig till dig som har och vill utveckla en småskalig verksamhet inom landsbygdsturism eller olika typer av gårdsförädling av livsmedel. Aktiviteten vänder sig också till dig som planerar att starta en verksamhet inom detta.
Aktivitet finansieras delvis med medel från landsbygdsprogrammet.
Praktisk information
Om aktiviteten är fullbokad, kontakta kursansvarig: Johanna Eriksson, Telefon: 010-224 52 23 E-postadress: johanna.s.eriksson@lansstyrelsen.se för att komma med på reservlistan.
Aktiviteten kan komma att ställas in vid för få deltagare.
- Var:
- Resa som utgår från Skövde
- Kostnad:
- 4500 kronor exklusive moms. I priset ingår alla studiebesök, boende, buss och mat.
- Sista anmälningsdag:
- 04 sep 2023
Anmäl dig
Anmälan är bindande efter sista anmälningsdag. Efter det kan vi skicka en faktura även om du inte deltar. Vi skickar en kallelse till dig efter sista anmälningsdag.
Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan. Om du inte får en bekräftelse på din anmälan inom en timme via e-post, så hör av dig till oss så att vi kan kontrollera att din anmälan är registrerad.
Kontakt
Ann-Charlott Hajdu-Rafis, rådgivare inom småskalig landsbygdsturism på Länsstyrelsen i Västra Götalands län
010-224 56 06
ann-charlott.hajdu-rafis@lansstyrelsen.se
Johanna Eriksson, Rådgivare inom livsmedelssäkerhet och småskalig livsmedelsförädling på Länsstyrelsen i Västra Götalands län
010-224 52 23
johanna.s.eriksson@lansstyrelsen.se
