17 jul 2023 klocka 14.00 - 16.30

Havtorn - odling och förädling:

fältvandring hos C&C Lax och havtorn, Äspered

Närbild på havtornsbär.

Foto: Kirsten Jensen

Havtorn är en spännande inhemsk gröda med exotisk smak som kan användas i många olika produkter, till exempel godis med havtornssmak. På fältvandringen får vi se både odling och förädlingslokal. Vi gör också ett besök i konferensanläggningen med tillhörande gårdsbutik.

På Vatunga Åsen i Äspered odlar familjen Bergsten ekologisk havtorn, bland annat den nya storfruktiga sorten Eva. Bären används i den egna förädlingen som dels omfattar traditionella havtornsprodukter som saft, marmelad och sirap/dessertsås, dels mer otraditionella som havtornsgodis, havtornsmjöl och havtornste. Vi får även besöka det stora och nya förädlingsköket.

Produkterna säljer sedan Camilla och Christer i den egna webb- och gårdsbutiken och på matmässor över hela landet. Laxodling och mindre konferenser är det andra benet i företaget. Det kommer vi också få se vid besöket.

Syfte och mål

Fältvandringen ska bidra till att du som deltagare får se och lära dig om ekologisk havtornsodling och gårdsförädling av både traditionella bärprodukter, som saft och marmelad, och ovanligare, som godis på bär. Vi tittar på den ekologiska havtornsodlingen, dels den nya odlingen, dels den gamla som är under förynring. Vi besöker även laxodlingen och gårdsbutiken/konferenslokalen.

Under besöket berättar Camilla och Christer om hur det går att få ihop flera verksamhetsgrenar i ett företag: bärodling, förädling, fiskodling och konferensverksamhet.

Målgrupp

Fältvandringen riktar sig till alla nuvarande och blivande yrkesmässiga odlare med intresse för havtornsodling och/eller gårdsförädling.

Tid och plats

Fältvandringen genomförs 17 juli kl 14.00-16.30 hos C&C Lax och Havtorn, Vatunga Åsen 1 i Äspered som ligger mellan Borås och Ulricehamn.

Praktisk information

Fältbesöket omfattar 2,5 timmar.

Fältvandringen leds av:
Camilla och Christer Bergsten, C&C lax och havtorn
Kirsten Jensen, rådgivare för yrkesmässig frukt- och bärodling, Länsstyrelsen Västra Götaland

Fältvandringen finansieras av EU och Sveriges regering och är kostnadsfritt för deltagarna.

Anmäl dig via formuläret nedan senast den 7 juli. Anmälan är bindande. Eventuell avanmälan ska ske senast 10 juli till Kirsten Jensen (kontaktuppgifter nedan).

Vid anmälan finns det möjlighet att beställa fika med kaka till en kostnad av 80 kronor per person, inklusive moms (fikabeställningen är bindande).

Antalet platser är begränsade. Om kursen är fullbokad kan du kontakta Kirsten Jensen (kontaktuppgifter nedan) för att komma med på en reservlista.

Var:
C&C Lax och Havtorn, Vatunga Åsen, 516 92 Äspered
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
14 jul 2023

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Om du inte har fått en bekräftelse på din anmälan via e-post inom en timma ska du kontakta Kirsten Jensen (kontaktuppgifter nedan).

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 14 juli klockan 23.59.

Kontaktuppgifter till kursansvarig

Kirsten Jensen, rådgivare för yrkesmässig trädgårdsodling på Länsstyrelsen Västra Götaland
Telefon: 070-571 53 51
E-post: kirsten.jensen@lansstyrelsen.se

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Kontakt

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss