03- 04 okt 2022 klocka 12.00 - 13.00

Kurs: Torkning som konserveringsmetod – och möjlighet att göra nya produkter för försäljning

Bildkollage av olika torkade livsmedel.

Vill du utnyttja de produkter som inte är tillräckligt fina för att säljas direkt? Vill du konservera både odlade och vilda produkter på ett traditionsenligt och miljövänligt sätt? Vill du kunna sälja hälsosamt godis och fettfria chips? Då är denna kurs något för dig.

Kursen är den andra (praktiska) delen av en kurs som började i våras med två teoretiska webbinarier med torkningsspecialist Lennart Pranter från Pranters Hantverk i Skåne. Du som inte var med i våras kommer att få tillgång till de inspelade webbinarierna innan den praktiska kursen.

Kursens upplägg

Under de praktiska dagarna kommer du att få prova på olika aspekter av torkning: Med och utan förvällning, torkning i samband med delvis kandering, och smaksättning av torkade produkter.

Under kursens första halvdag (kl. 12-17) gör vi klart produkterna inför torkning. Under natten torkar produkterna. Nästa förmiddag (kl. 9-13) provsmakar vi de olika produkterna och diskutera ämnen som förpackning, prissättning, märkning och marknad.

Vi startar och avslutar praktikdagarna med lunch, och gör även en kortare fikarast under kursdagarna.

Kursledare på den praktiska kurserna är Kirsten Jensen, rådgivare för yrkesmässig trädgårdsodling på Länsstyrelsen Västra Götaland. Medverkar via länk gör dessutom Johanna Eriksson, rådgivare i bland annat livsmedelshygien på Länsstyrelsen Västra Götaland. Johanna kommer bland annat att svara på frågor om livsmedelslagens krav.

Målgrupp

Odlare av frukt, bär, grönsaker och kryddor som redan har, eller åtminstone har konkreta planer som att börja förädla sina produkter, eller förädlare av trädgårdsprodukter som är intresserade av att utöka sitt sortiment med torkade produkter.

Var:
Eldrimners lokaler på Torstaskolan, Ösavägen 30, 836 94 Ås (norr om Östersund i Jämtland)
Kostnad:
1000 kr per deltagare exklusive moms. Kursmaterial samt lunch och fika under de båda kursdagarna ingår. Din anmälan är bindande efter sista anmälningsdag, vilket innebär att du kommer att faktureras för deltagaravgiften.
Sista anmälningsdag:
19 sep 2022

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 19 september klockan 23.59.

Om du inte fått en bekräftelse på din anmälan inom en timme via e-post, hör av dig till kirsten.jensen@lansstyrelsen.se eller johanna.s.eriksson@lansstyrelsen.se så vi kan kontrollera att din anmälan är registrerad.

Om kursen är fullbokad vid anmälan: Kontakta någon av kontaktpersonerna för att anmäla dig till reservlistan.

Kontakt

Kirsten Jensen (vecka 35, 36 och 39)
070-571 53 51
kirsten.jensen@lansstyrelsen.se

Johanna Eriksson (vecka 37, första delen av vecka 38)
010-224 52 23
johanna.s.eriksson@lansstyrelsen.se

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Kontakt