Risk för vattenbrist i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

28 sep 2022 klocka 16.00 - 18.00

Studiebesök för dig som vill restaurera och använda din jordkällare på riktigt!

Fotografi på flera personer runt en jordkällare i sten

Foto: Ann-Charlott Hajdu-Rafis

Är du en intresserad av att veta mer om din jordkällare? Kanske funderar du på hur du ska sköta jordkällaren så att den finns kvar i 100 år till! Eller vill veta mer om vinterförvaring till exempel av grönsaker. Då är du välkommen till Ambjörnstorp utanför Falköping.

Idag vill många restaurera, bevara och använda sina jordkällare. Källaren är både klimatsmart och ett billigt ”kylskåp”.

På länsstyrelsen arbetar vi för Ett rikt odlingslandskap. Det är ett av Sveriges 16 miljömål.

I Sverige vill vi att ”Odlingslandskapets och jordbruksmarkens värde för biologisk produktion och livsmedelsprodukten ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden och kulturmiljövärdena bevaras och stärks.” (Riksdagens definition av miljömålet)

Vårt öppna odlingslandskap är resultatet av hur människan brukat markerna under flera tusen år. Här finns även äldre jordbruksbyggnader som har stora kulturhistoriska värden. De berättar hur våra förfäder levde och brukade odlingslandskapet. En sådan byggnad är jordkällaren.

Under studiebesöket ska vi titta på gårdens tre jordkällare och ägarna kommer att berätta hur de använder dem idag. En av jordkällarna ingick i ett kunskaps- och restaureringsprojekt mellan Göteborgs universitet och länsstyrelsen på 2010-talet. Vi ska också prata om skötsel.

Målgrupp

Du som deltagit i Länsstyrelsens Västra Götalands kurser Ta hand om din jordkällare eller fått en rådgivning för din jordkällare.

VAR:
Gården Ambjörnstorp i Gudhem, utanför Falköping
KOSTNAD:
Du betalar själv 50 kr för matig fika på plats. I övrigt är studiebesöket är kostnadsfritt.
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
21 sep 2022

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det finns inga lediga platser kvar.

Så hanterar vi dina personuppgifter

Viktig information om anmälan

Om du inte fått en bekräftelse på din anmälan inom 1 timme via e-post. Hör av dig till kursansvarig så att jag kan kontrollera att din anmälan är registrerad.

Uppgiften om personnummer är obligatorisk då det är ett krav från Jordbruksverket vid redovisning av kurser. Informationen används för statistikuppgifter av Jordbruksverket.

Om kursen är fullbokad kontakta kursansvarig.
Ann-Charlott Hajdu-Rafis, 010-224 56 06 eller e-postadress: ann-charlott.hajdu-rafis@lansstyrelsen.se för att komma med på reservlistan.

Veckan innan kurstillfället kommer en kallelse med mer information att skickas till din e-post.

Efter sista anmälningsdag räknas din anmälan som bindande. Om du avanmäler dig efter den 21 september kommer vi fakturera fikakostnaden till dig.

Kontakt

Ann-Charlott Hajdu-Rafis

Rådgivare inom landsbygdsutveckling och ett rikt odlingslandskap på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

ann-charlott.hajdu-rafis@lansstyrelsen.se

Telefon: 010-224 56 06

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Kontakt