Aktuella varningsmeddelanden i Västra Götalands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

05- 06 jul 2022 klocka 06.30 - 19.45

Studieresa ekologiskt lantbruk, Örebro

Fotografi på flera kossor i en hage

Följ med på en studieresa till ekologiska lantbrukare i Närke. Vi besöker gårdar med flera olika inriktningar den här gången. Du får tillfälle att ta del av lantbrukarnas samlade erfarenhet av att driva ekologisk produktion med kretslopp, entreprenörskap och inte minst hållbarhet i fokus.

Vi besöker följande sex intressanta gårdar:

Berga gård, Fjugesta

Berga gård drivs av familjen Schneider och innefattar bland annat gårdsbutik, kafé och äggbod. De tillverkar bland annat glass och ostkaka av egna krav-ägg samt säljer mjöl och matvete av ölandsvete. På gården finns ekologisk äggproduktion med plats för 12 000 KRAV-höns. Deras växtodling består av 165 hektar spannmål, 50 hektar trindsäd, 25 hektar frövall samt har 10 hektar bete. På gården finns även 60 tackor.

Berga Skafferi - Berga Gård webbplats Länk till annan webbplats.

Hasta gård, Arboga

På Hasta gård som drivs av Stefan Schörling satsar man på förädling och försäljning av svensk, glutenfri, regenerativt odlad ekologisk spannmål. De har byggt en ny tork-, rens-, pack- och förädlingsanläggning som ska vara klar under 2022. Idag odlas bovete, gråärt, havre, lin, klöver, timotej, hampa och höstraps. På gården finns även tillverkning av biokol.

Hasta Gård webbplats Länk till annan webbplats.

Åkerby Säteri Agri HB, Örebro

Ann-Charlotte Wallenhammar driver tillsammans med sin man ekologisk produktion sedan 1996. Lantbruket är KRAV-certifierat för både spannmåls-, och nötköttsproduktion. Växtodlingen omfattar cirka 200 hektar och är fördelat på spannmål, åkerböna, potatis, slåttervall och vallfrö. Vi tittar även på ekologiska växtodlingsförsök med bland annat en uthållig rödklöversort (mattenklee). Ann-Charlotte har även under många årtionden jobbat med försök, utveckling och rådgivning om ekologisk växtodling.

Åkerby Säteri webbplats Länk till annan webbplats.

Svalgården, Odensbacken

Ekologisk mjölkproduktion sedan 2010 med 55 mjölkkor. 2019 byggde Maria och Niklas om ett uppbundet stall till lösdrift där korna mjölkas i robot. Växtodlingen omfattar hektar 120 ha vall och spannmål. De har problem med skräppa och testar nu att så in råg i westervoldiskt rajgräs som bete. Niklas arbetar även som produktionsrådgivare.

Norrgården, Hidingsta

Thorbjörn Johnsson bedriver ekologisk växtodling på 220 ha med spannmål, vall och ärtor. Han odlar även spannmål och ärtor till utsäde. På gården driver han även konventionell mjölkproduktion med cirka 90 kor som mjölkas i robot. Gårdens läge gör att tillgången på bete till mjölkkorna begränsas. Thorbjörn har gjort en del ombyggnationer och investerat i en ny torkanläggning.

Bråtner Gård – Åtorp

Morgan Bråtner driver gården tillsammans med sin pappa Per-Gunnar samt bröderna Mikael och Andreas, de har varit ekologiska sedan 2010. 2018 byggdes ett nytt stall med tre robotar där gårdens cirka 170 mjölkkor mjölkas med fri kotrafik. Korna mjölkar nästan 12 000 kg ECM. Växtodling omfattar cirka 350 hektar och består till stor del av helsäd som används till eget foder. Men även åkerböna och rågvete odlas på gården.

Målgrupp

Träffen vänder sig till dig som driver ekologiskt lantbruk.

Kostnad

Resan kostar 2 100 kronor plus moms. I avgiften ingår bussresa, fika, luncher, del i dubbelrum på hotell Kumla samt middag 5 juli. Dryck till middagen betalas av var och en på plats. Enkelrum kostar 400 kronor extra och beställs i samband med att du anmäler dig till resan.

VAR:
Bussresa med studiebesök till Örebro
KOSTNAD:
2 100 kronor plus moms
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
06 jun 2022

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 6 juni klockan 23.59.

Viktig information om anmälan

Om du inte fått en bekräftelse på din anmälan inom 1 timme via e-post. Hör av dig till oss så att vi kan kontrollera att din anmälan är registrerad.

Så hanterar vi dina personuppgifter

Eu-flaggan

Kontakt