28 apr 2021 klocka 13.00 - 15.00

Kommunernas klimatlöfte 19: Gröna obligationer

Skylt med texten Bonds. 

Bild: Mostphotos.com.

Välkommen till webinarium om hur din kommun kan finansiera investeringar genom gröna obligationer. 

Evenemanget är en del av genomförandet av kommunernas klimatlöften som riktar sig till kommunerna i Västra Götaland. Våra webinarier under våren 2021 hälsar alla 49 kommuner i regionen är välkomna. Evenemanget fokuserar dock i första hand på att stödja kommuner som antagit löftet om att finansiera en investering med grön obligation under 2021.

Om din kommun är intresserad så tänk på att få med de tjänstepersoner som är direkt berörda. Extra viktiga är kommunens finanschef eller motsvarande, men även de på miljösidan som ska bidra, liksom de i projekt som får grön finansiering och andra som kan ingå i genomförandet. Sprid gärna vidare till de i kommunen som är involverade i projekt med grön finansiering, till exempel på era kommunala bostads- eller energibolag.

På webinariet får du som deltagare möjlighet att ställa frågor och knyta kontakter med andra deltagare.

Flera talare delar med sig av sina erfarenheter:

  • Björn Söderlundh, utlåningschef Kommuninvest, berättar om vad grön finansiering innebär för en kommun. Kommuninvest hjälper merparten av landets kommuner med lån och är störst i Norden inom gröna obligationer. Vilka krav och fördelar får en kommun som väljer grön finansiering? Vilken typ av projekt kan få gröna lån och vilka inom kommunen behöver involveras?
  • Nardono Nimpuno, innovationsledare och nätverkssamordnare på Energikontor Väst berättar om projektet HOPE (Hållbara Offentliga Placeringar och Ekonomier). I projektet samlas kapitalförvaltare, investerare, Göteborgs Universitet samt ekonomichefer från flera kommuner med målet att mer västsvenskt kapital ska investeras i miljö- och klimatlösningar.
  • Susanne Arneborg, strategisk samhällsplanerare (energi och miljö, avfall) i Borås Stad, berättar om deras erfarenheter av gröna obligationer från ”miljösidan”. Borås tar nya steg bl.a. genom att märka upp gröna projekt i budgeten för att ge dem grön finansiering när det går. Susanne har också lång erfarenhet i Kommuninvests Miljökommitté (med miljöspecialister från svenska kommuner och regioner).
  • Bas Thijssen, finanscontroller i Skövde kommun berättar om deras långa erfarenheter. Med gröna obligationer har kommunen lättare att få lån och till lägre räntor, men också fått bättre samarbete mellan kommunens olika delar. Idag har Skövde nya bostadsområden med stark miljöprofil och där solceller visat sig vara lönsamma både för ekonomin och hållbarheten.
  • Magnus Fleischer, ekonomichef i Falköpings kommun, delar med sig av erfarenheter av att investera genom gröna lån från Kommuninvest. Falköping har bland annat använt grön finansiering av nya energieffektiva förskolor, demensboende och till skolor som behövt byggas ut. Vilka fördelar och utmaningar innebär det att vara en mindre kommun?

Arrangemanget genomförs inom ramen för kraftsamlingen Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om som leds av Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen Västra Götaland.

Läs mer om oss på klimat2030.se Länk till annan webbplats..

OBS! Webinariet kommer spelas in!

Kommunernas klimatlöften, klimat 2030 logotyper.
VAR:
Webinarie (länk skickas ut till anmälda)
KOSTNAD:
Kostnadsfritt
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
23 apr 2021

Anmäl dig

Kontakt