Miljöinvestering våtmark och dammar - vattenkvalitet
Vill du anlägga eller restaurera en våtmark eller damm? Du kan få stöd för åtgärden om den bidrar till att förbättra vattenkvaliteten i sjöar, vattendrag eller hav.
Stöd till miljöinvesteringar för att anlägga eller restaurera våtmarker och dammar har två syften. Det ena är att kunna förbättra vattenkvaliteten i våra sjöar, vattendrag och hav. Genom att anlägga våtmarker eller dammar i odlingslandskap kan vi minska övergödningen i våra vatten.
Våtmarken eller dammen ska ligga i odlingslandskapet, och åtgärden ska vara kopplad till jordbrukets påverkan på vattenkvaliteten. Länsstyrelsen kan hjälpa dig att bedöma om den utvalda platsen är lämplig.
Det andra syftet med stödet är att gynna den biologiska mångfalden.
Vem kan få stöd?
- myndigheter
- kommuner
- landsting och regioner
- företag
- föreningar och andra organisationer
- enskilda personer.
Du som söker stödet ska äga marken eller ha tillstånd av markägaren att utföra åtgärden.
Vilka faktorer påverkar möjligheten att få stöd?
Länsstyrelsen kommer att bedöma din ansökan utifrån vissa kriterier. Det är endast de högst prioriterade ansökningarna som får stöd.
Urvalskriterier och bedömningsgrunder används för att värdera ansökan och kunna jämföra den med andra ansökningar.
Läs urvalskriterier och bedömningsgrunder för stödet Pdf, 303.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Vi har tagit fram en karta som är en sammanställning av data för att sprida kunskap om hur förutsättningarna för hur restaurering och anläggning av våtmarker ser ut i länet.
(Uppdatering 30 juni 2022)
Företagsstöd
Handläggningsläge
För Ökad konkurrenskraft är målet att besluta inkomna ansökningar Q4 2021 under sommaren 2022.
Startstöd är under handläggning, nu handläggs ärenden inkomna under 2022. Nya ansökningar inom Gödselbaserad biogas kommer inte att handläggas innan sommaren. Ansökningar inom Täckdikning är under handläggning och ansökningarna inom Strukturkalkning, Energistöd och Minskad ammoniak kommer att handläggas efter sommaren. Förädlingsstöden handläggs i mån av tid.
Budget
Ökad konkurrenskraft har en fördelad budget fram till 30 juni 2022. I startstöd finns lite pengar kvar så här ser vi gärna nya sökande. Inom förädlingsstöden finns fortfarande lite pengar kvar att söka. Inom Investeringsstöd för nya jobb på landsbygden har vi nu en utlysning ute för investeringar som underlättar vildsvinsköttets väg till konsument. Se länk:
Projektstöd
Handläggningsläge
Inom stöden Kommersiell service, Idrott och fritid samt stöd till Natur- och kulturmiljöer har vi löpande handläggning och beslutar allt eftersom. Detta gäller även ansökningar om utbetalningar för dessa stöd.
Inom stöd till Samarbeten för nya jobb finns en utlysning ute just nu fram till 31 augusti.
Pengarna är riktade mot ökad ekologisk produktion samt en effektiv vildsvinshantering.
Budget
Pengarna börjar ta slut inom stöden Kommersiell service, Idrott och fritid samt Natur och kultur. Inom stödet till Rekreation och turism är pengarna slut och stödet är flyttat från Länsstyrelsen till Tillväxtverket. För de ansökningarna som är beviljade av länsstyrelsen ska ansökan om utbetalning ske till länsstyrelsen som vanligt.
Miljöinvesteringar
Handläggningsläge
Stöd till Våtmarker och till Rovdjursavvisande stängsel är just nu under handläggning. Förutsättningen för att vi ska kunna besluta i ärendena är att de är kompletta. Brev om kompletteringar kommer gå ut till de som inte är kompletta.
Budget
Det finns pengar kvar i stöden för Våtmark, Rovdjursavvisande stängsel samt Engångsröjning.
Havs- och fiskerifonden
Handläggningsläge
I den senaste avropsomgången har vi fått svar från Jordbruksverket att de ärenden Västra Götaland avropade kommer att få avslag på sina ansökningar.
Sökande som tidigare har fått ett bifallsbeslut men vet med sig att man inte kommer att investera ber vi skicka in och meddela oss det. Vi kommer då att avskriva beslut om stöd och pengarna som är låsta till ärendet i budgeten faller tillbaka till Jordbruksverket.
Budget
Det kommer inte bli någon mer avropsomgång i den här programperioden.
Nyheter
Håll utkik på hemsidan för vi kommer släppa nya utlysningar under året om det finns pengar kvar i stöden.
CAP 2023-2027
Nya programperioden beräknas starta 2023 och vi vet inte än exakt vilka stöd som blir aktuella för perioden. Se Jordbruksverkets hemsida för vilka stöd som utreds inför den nya programperioden.
Havs- fiskeri- och vattenbruksprogrammet 2022-2027
Beräknas komma i gång under hösten 2022 med nya stöd och nya pengar.
Handläggare i tjänst under semesterperioden
Vecka | Handläggare |
---|---|
27 | Jovita Misiukiene, Emma Boström, Jonna Kangas, Karin Andrén, Anna Levinsson-Bengtsson, Lilian Gustafsson, Susanne Hellsten, Anna-Carin Odén, Lena Sunnanquist. |
28 | Helena Nilsson, Karina Alburg, Anna Levinsson-Bengtsson |
29 | Helena Nilsson, Karina Alburg |
30 | Helena Nilsson, Karina Alburg |
31 | Karina Alburg, Monica Ek-Remmerth, Susanne Hellsten |
32 | Karin Andrén, Anna Levinsson-Bengtsson, Emma Boström, Monica Ek-Remmerth, Tomas Larsson |
33 | Jovita Misiukiene, Karin Andrén, Anna Levinsson-Bengtsson, Emma Boström, Monica Ek-Remmerth, Lilian Gustafsson, Tomas Larsson, Susanne Hellsten, Anna-Carin Odén, Lena Sunnanquist |
34 | Jovita Misiukiene, Jonna Kangas, Karin Andrén, Anna Levinsson-Bengtsson, Emma Boström, Monica Ek-Remmerth, Lilian Gustafsson, Tomas Larsson, Susanne Hellsten, Anna-Carin Odén, Lena Sunnanquist |
Hur stort är stödet?
Du kan få 50, 90 eller 100 procent av dina utgifter i stöd, förutsatt att utgifterna ger rätt till stöd. Stöd beviljas inte till ansökningar som har mindre än 30 000 kronor i stödberättigande utgifter.
Hur stort stöd du får beror på platsen och vilken förväntad effekt investeringen beräknas få. För att få 100 procent ska investeringen genomföras inom ett nitratkänsligt område, eller annat område med hög näringsbelastning.
Alla utgifter ger inte rätt till stöd. Läs mer om vilka utgifter du kan få stöd för på Jordbruksverkets webbplats.
I Västra Götalands län är högsta stödbelopp 10 000 000 kronor per ansökan för ansökningar inkomna efter 1 mars 2019. Ansökningar inkomna innan 1 mars 2019 har däremot ett högsta stödbelopp på 2 000 000 kronor per ansökan.
För alla ansökningar finns även ett maxbelopp per hektar som baseras på storleken på våtmarken/dammen. Stöd ges med 90 procent av stödberättigade utgifter upp till 200 000 kronor per hektar. I särskilda fall kan stöd ges för 100 procent av stödberättigade utgifter upp till 400 000 kronor per hektar. För att kunna få 100 procent i stöd måste våtmarken/dammen uppfylla platsspecifika förhållanden och ha koppling till åtgärdsprogram för vattenförvaltning, se handlingsplan för kriterierna.
Rådgivning
Du kan få kostnadsfri rådgivning genom Greppa näringen.
Läs mer på Greppa näringens webbplats Länk till annan webbplats.
Intresseanmälan
Innan du ansöker om miljöinvestering för anläggande eller restaurering av våtmark eller damm ska du lämna in en intresseanmälan till Länsstyrelsen. Intresseanmälan kommer ligga till grund för den bedömning Länsstyrelsen gör på investeringen. Du gör din intresseanmälan via vårt webbformulär.
Fält markerade med * är obligatoriska och måste fyllas i.
När ansöker du?
Det är viktigt att du ansöker om stöd innan du påbörjar din investering. Du får inte ta med utgifter som du har haft innan ansökningsdatumet.
Hur ansöker du?
Du söker stödet i Jordbruksverkets e-tjänst för företagsstöd, projektstöd och miljöinvesteringar.
Läs noggrant igenom förutsättningarna för stödet innan du ansöker, både på den här sidan och på Jordbruksverkets webbplats. På Jordbruksverkets webbplats får du även mer detaljerad information om hur du ansöker.
Bilagor till ansökan
Följande bilagor är aktuella när du söker miljöinvestering våtmark och dammar:
- Tillstånd eller godkännande som krävs för investeringen, ex. godkännande om vattenverksamhet för att restaurera eller anlägga våtmarken/dammen.
- Ritning och karta över våtmarken/dammen
- Budget och finansiering
- Mall för regionala urvalskriterier
Pdf, 179.5 kB, öppnas i nytt fönster.
- Rådgivningsdokument om rådgivning skett i samband med planering av våtmarken/dammen
- Arrendeavtal eller nyttjanderättsavtal från markägare om marken tillhör en annan markägare eller om marken samägs med någon som inte är registrerad partner.
Om du behöver skicka pappershandlingar med posten ska varje sida i handlingen märkas med ärendenummer eller organisationsnummer innan de skickas för inskanning till adressen:
Länsstyrelsen Västra Götaland
Funktionen för landsbygdsstöd
403 40 Göteborg
Påbörja investeringen innan beslut
Vill du påbörja din miljöinvestering innan du fått beslut om stöd? Kontakta oss på Länsstyrelsen och be om ett skriftligt startbesked. Se även till att du har annan finansiering, om du inte skulle få stödet.
Om du påbörjar investeringen utan startbesked kan vi behöva avslå din ansökan.
Behöver jag tillstånd?
Tänk på att du kan behöva ansöka om tillstånd eller göra en anmälan för din planerade åtgärd.
Ansök om utbetalning
När du har fått ditt beslut och din insats är helt klar och alla utgifter är betalda och bokförda ska du ansöka om slututbetalning. Ansök om slututbetalning innan slutdatumet i ditt beslut om stöd. Ansökningar som kommer in försent får avdrag på stödet.
Du kan även ansöka om delutbetalning innan investeringen eller projektet är helt klart. Du kan ansöka om förskottsbetalning av högst hälften av det beviljade stödet, dock högst 250 000 kronor. Myndigheter, regioner och kommuner kan inte få förskottsbetalning.
Registrera din ansökan om utbetalning i Jordbruksverkets e-tjänst där du även laddar upp dina underlag.
Registrera utgifter
Du registrerar dina utgifter i Jordbruksverkets e-tjänst. Jordbruksverket har en guide om hur du ansöker om utbetalning, som du bör läsa igenom för att vara säker på att allt blir rätt.
De utgifter du söker stöd för måste vara betalda innan du kan ta med dessa i en ansökan om utbetalning. Du får inte ta med några utgifter där faktura- eller betalningsdatum är före det datum som du skickade in din ansökan om stöd.
Om du har blivit beviljad stöd för enhetskostnad eller fast ersättning så är det endast ett fåtal kolumner som måste fyllas i.
Guide för ansökan om utbetalning på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Ansök om utbetalning av stöd i Jordbruksverkets e-tjänst Länk till annan webbplats.
E-tjänsten kräver inloggning med BankID.
Finansiering
I ditt beslut om stöd ser du vilken finansieringstyp som beslutet omfattar och som du ska redovisa i din ansökan om utbetalning. Har du endast egen finansiering behöver du inte fylla i något under finansieringsfliken. Kontakta oss om du är osäker.
Mer information om stödet
På Jordbruksverkets webbplats kan du läsa mer om stödet.

Kontakt
Telefon växel: 010-224 40 00
E-post: landsbygdsstod.vastragotaland@lansstyrelsen.se
Uppge om du vill bli kontaktad via telefon eller mejl. Svarstid 24 timmar vardagar.
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.