Mer lokal mat i offentliga kök

Vi vill se en ökning av lokalproducerad mat i länets offentliga kök. Därför stöttar vi länets kommuner och mindre producenter i arbetet med livsmedelsupphandlingar. Vi erbjuder kostnadsfri hjälp och rådgivning till både producenter och kommuner.

Lagen om offentlig upphandling

Offentliga upphandlingar är en ständigt pågående process från planering, genomförande och utvärdering. En livsmedelsupphandling innebär oftast ett avtal som gäller i 2+2 år. Arbetet styrs av Lagen om offentlig Upphandling (LOU) och regelverket är gemensamt inom EU.

Läs mer om processen på upphandlingsmyndighetens webbplats (upphandlingsmyndigheten.se)

Viktigt att ställa rätt krav

Syftet med upphandlingsreglerna är att myndigheter ska använda offentliga medel på bästa sätt och att leverantörerna ska få en möjlighet att tävla på lika villkor. Detta innebär till exempel att det inte är tillåtet att ställa krav på ett visst ursprung, men det är tillåtet att ställa krav på en kvalité.

Exempel på hur du kan ställa krav finns också på Upphandlingsmyndighetens webbplats (upphandlingsmyndigheten.se) Länk till annan webbplats.

Andel svenskt och ekologiskt

Det finns inte någon bestämd definition av vad som är lokalproducerat, därmed är det svårt att mäta andelen lokalproducerat som serveras i länets offentliga kök. Däremot går det att mäta andelen svenskt och ekologiskt. Några gånger om året skickar vi ut en efterfrågan om andelen svenskt och ekologiskt till samtliga 49 kommuner i Västra Götaland. Svarsfrekvensen kan variera men inrapporteringen visar på väldigt höga och imponerande siffror.

Statistik över andel svenskt kött (pdf-fil) Pdf, 196.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Kostnadsfri skollunch

Sverige och Finland är de enda länderna i världen som erbjuder alla elever i grundskolan kostnadsfri skollunch oberoende av föräldrarnas inkomst. Sedan 2011 är det inskrivet i skollagen att maten som serveras i grundskolan ska vara både avgiftsfri och näringsriktig.

Läs mer om offentliga måltider på Livsmedelsverkets webbplats (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Besök även Skolmatsakademins webbplats, ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland (vgregion.se) Länk till annan webbplats.

Vildsvinskött till offentliga kök

I december 2020 tog vi kontakt med de vilthanteringsanläggningar som vi har i länet. Av de 38 stycken som finna i länet så fick vi kontakt med 27 stycken. Av de svarade 5 stycken att de redan säljer till offentliga kök, men 21 stycken är intresserade av att sälja dit om efterfrågan finns. Är du nyfiken på att veta mera så läs gärna rapporten.

Vildsvinskött i Västra Götaland (pdf-fil) Pdf, 229.8 kB.

Årets kökshjälte

Varje dag görs ett fantastiskt arbete ute i våra offentliga kök i länet. Med priset Årets kökshjälte vill Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen uppmärksamma allt bra arbete som görs. Vi vill också uppmärksamma de eldsjälar som kämpar med begränsad budget. På sikt leder det till att det lagas mer mat med svenska och lokala livsmedel i skolor, på sjukhus och inom äldreomsorg. De som nomineras är kockar, upphandlare, måltidsutvecklare eller politiker.

Nominera årets kökshjälte 2023

Nu är det åter dags att utse Årets kökshjälte i Västra Götalands kommunala offentliga kök. Tanken är att lyfta personer som arbetar med att öka de lokala råvarorna i skolrestauranger och inom äldreomsorg. På detta sätt vill vi även få in så många goda exempel som möjligt, i stort som smått, för att kunna sprida dem och inspirera andra.

Med priset vill vi uppmärksamma insatser som leder till att det lagas mer mat av svenska och lokala livsmedel i skolor, förskolor och inom äldreomsorg.
Sedan 2014 driver Länsstyrelsen tillsammans med Västra Götalandsregionen ett projekt som stöttar både livsmedelsproducenter och kommuner. Målet är att det ska bli mer lokalproducerad mat i samtliga 49 kommuners offentliga kök i Västra Götalands län.

Du får gärna nominera dig själv eller andra inom din verksamhet. Nominera senast den 2 oktober via formuläret nedan.



(telefonnummer, e-post, titel)



(e-post, telefonnummer)

Årets kökshjälte 2021

Gunilla Martinsson från Munkedals kommun blev vinnare i kategorin Årets eldsjäl. Och Skövde blev vald till Årets kommun. Vinnarna presenterades på en lunch på Regionens hus i Göteborg den 26 oktober 2021.


– Precis som förra året har vi delat ut pris i två kategorier, Årets eldsjäl och Årets kommun, säger Pernilla Fischerström, processledare på Länsstyrelsen Västra Götaland. Varje dag görs ett fantastiskt arbete ute i våra offentliga kök i länet. Vi vill uppmärksamma dessa eldsjälar som kämpar med begränsad budget.
De som har nominerats är kockar, upphandlare, måltidsutvecklare eller politiker. Ett stort antal nomineringar kom in och bland de sex kommuner som gick vidare har vi utsett vinnarna.


-De här utnämningarna är viktiga för att visa på arbetet med att främja livsmedelsproduktionen i Västra Götaland genom att öka efterfrågan. Kommunernas insatser behövs verkligen och på sikt hoppas vi att det leder det till att det lagas mer mat med lokala livsmedel i skolor, på sjukhus och inom äldreomsorg, säger Ulf Eriksson (C ), ordförande i styrelsen för Västra Götalandsregionens naturbruksgymnasier. Då kan fler få upp ögonen för att det är betydelsefullt var och hur maten har producerats.


Motiveringen för Årets eldsjäl, Gunilla Martinsson: Gunilla är enormt engagerad och lyckas utveckla starka förebilder inom hela sin personal. Tillsammans sprider de kunskap och inspiration till andra kommuner i hela Sverige. De har tagit fram ett helt fantastiskt koncept med lokala leverantörer som uppskattas av matgäster och deras anhöriga i hela kommunen.


Motiveringen för Årets kommun, Skövde: Politiker, kockar och måltidsutvecklare är mycket måna om att värna svenskt lantbruk och svensk livsmedelsförädling. Måltidsavdelningens sätt att informera bidrar till att barn och elever påverkar sina familjer att välja mer lokalproducerat och svenskt även hemma. Detta är bra för det lokala näringslivet, klimat, miljö och inte minst för folkhälsan.


Övriga kommuner som gick vidare och som också var närvarande på lunchen var Bollebygd, Herrljunga, Hjo och Vänersborg.

I stället för en vinnare tog vi beslut om att göra två underkategorier till Årets kökshjälte 2020: Årets eldsjäl och Årets kommun.

Årets eldsjäl

Motiveringen för Årets eldsjäl, Madelene Enarsson: Madelene har ett brinnande intresse av att knyta kontakter med lokala producenter och livsmedelsföretag. Hon strävar efter att kunna servera närproducerade råvaror efter säsong i alla sina kök. Hon tar också hjälp av lokala producenter för att utbilda sin egen personal.

Årets kommun

Motiveringen för Årets kommun, Lidköping: Nathalie Torstensson, Lennart Jonson och Frida Nilsson arbetar kontinuerligt med att få fler lokala råvaror i de offentliga måltiderna. Genom att samarbeta och våga testa nya metoder hittar de nya vägar för att uppnå mer lokal mat på de offentliga tallrikarna.

Vinnarna i Årets kökshjälte 2020, Länsstyrelsen Västra Götaland (mynewsdesk.com) Länk till annan webbplats.

Nyhetsbrevet Matlänet

Från hav och jord till kök och bord. Ta del av det senaste inom mat och måltid i vårt län. Matlänet är ett nyhetsbrev med fokus på sex områden: primärproduktion, förädlad mat, handel, offentlig mat, matturism och restaurang.

Nyhetsbrevet ges ut sista torsdagen i varje månad. Kontakta oss om du är intresserad av äldre nummer.

Redaktör: E-post till Lena Björkqvist

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss