Dispenser och tillstånd för skyddad natur
Här finns information om dispenser och tillstånd för ändringar i nationalparker, naturreservat, naturminnen och områden med biotopskydd, djur- och växtskydd, vattenskydd eller landskapsbildsskydd.
Ansökan om dispens och tillstånd
Naturområden som är skyddade enligt miljöbalken, till exempel naturreservat, omfattas av regler som bestämmer vad du får och inte får göra i området. Om du ändå vill göra något som är förbjudet i ett skyddat naturområde behöver du först ansöka om dispens eller tillstånd.
Det finns två olika avgifter för att ansöka om dispens. Ansökan om tillstånd är gratis.
- Ansökan om dispens för vattenskyddsområde: 4 600 kronor.
- Ansökan om dispens för nationalpark, naturreservat, naturminne, samt områden med biotopskydd eller djur- och växtskydd: 2 900 kronor.
Ansökan om dispens är gratis om du äger marken i ett naturreservat eller nationalpark, eller om du har ett naturminne på din mark.
- Skicka med en tydlig och detaljerad inritning på en karta för det du ska göra, till exempel hela sträckan för en ny ledning.
- Ange tydligt vilken hänsyn som du kommer ta till djur och natur.
- Ange vilka skäl du har till att du vill göra din åtgärd. Till exempel att åtgärden kan göras utan att skada naturens värden och om det inte finns någon annan möjlig lösning.
Så här ansöker du om dispens och tillstånd
Vill du påskynda handläggningen är det viktigt att du fyller i ansökningsformuläret utförligt. Skicka gärna med bilder från platsen.
Om dispens medges kan Länsstyrelsen kräva att eventuell skada på naturvärden kompenseras genom vissa åtgärder, så kallade kompensationsåtgärder. Du kan själv ge förslag på lämpliga kompensationsåtgärder i din ansökan.
Ansökningsformuläret gäller för alla naturskydd förutom biotopskydd.
Ansökan om dispens/tillstånd inom skyddade områden Pdf, 1010.1 kB.
Vissa åtgärder utgör även vattenverksamhet och behöver anmälas till Länsstyrelsens vattenavdelning
Nationalparker
I nationalparker gäller föreskrifter, det vill säga särskilda regler som beskriver vad som är förbjudet att göra i området. Vill du göra en åtgärd i som är förbjuden enligt föreskrifterna måste du ansöka om dispens. I vissa fall kan du behöva ansöka om tillstånd istället för dispens. Föreskrifterna är olika i alla nationalparker. Läs beslutet för respektive nationalpark för att få reda på vad som gäller just där.
Nationalparker kan även vara Natura 2000-områden. Det innebär att du kan behöva ansöka om Natura 2000-tillstånd för den åtgärd som du vill göra.
- Köra motordrivet fordon.
- Olika former av jakt.
- Organiserat friluftsliv till exempelvis guidade turer och tävlingar.
Naturreservat
I naturreservat gäller föreskrifter, det vill säga särskilda regler som beskriver vad som är förbjudet att göra i området. Vill du göra en åtgärd som är förbjuden enligt föreskrifterna behöver du ansöka om dispens. I vissa fall kan du behöva ansöka om tillstånd istället för dispens. Föreskrifterna är olika i alla naturreservat. Läs beslutet för respektive naturreservat för att få reda på vad som gäller just där.
Naturreservat kan också vara Natura 2000-områden. Det innebär att du även kan behöva ansöka om Natura 2000-tillstånd för den åtgärd du vill göra.
- Uppföra byggnader och anläggningar, till exempel jakttorn och avloppsanläggningar.
- Ändra och bygga ut byggnader och anläggningar.
- Samla in växter och djur.
- Fälla eller ta bort träd eller buskar.
- Gräva, schakta, fylla ut.
- Organisera tävlingar eller aktiviteter som till exempel orientering.
Naturminnen
Vill du göra en åtgärd som kan skada ett naturminne måste du ansöka om dispens.
- Fälla eller beskära ett träd.
- Skada ett träds rötter genom grävning, körning eller tramp av djur.
- Ta bort eller täcka över en geologisk formation med grus, ris, jord.
Biotopskyddsområden
Åtgärder som kan skada naturvärdena är inte tillåtna i ett biotopskyddsområde. Om du ändå behöver göra en åtgärd som kan skada naturmiljön måste du ansöka om dispens. Det gäller både enskilt skyddade biotopskyddsområden och de generellt skyddade biotopskyddsområdena. Länsstyrelsen kan ge dispens om det finns särskilda skäl.
Biotopskyddsområden på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Diken och naturliga bäckfåror
Lägga igen, täckdika, kulvertera diken. Att skapa överfarter räknas också som att lägga igen diken. Att anlägga en damm eller ändra miljön på något annat sätt i ett dike eller mindre vattendrag.
Tänk på att om du har jordbruksstöd och planerar att lägga igen diken kan stödet påverkas. Undersök först om din mark omfattas av regelverket för tvärvillkor. Du kan få dispens för att lägga igen ett dike som omfattas av biotopskydd, men övriga diken i tvärvillkoren får du inte lägga igen.
Tvärvillkor på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Alléer
Skada träden genom att fälla dem eller beskära dem på ett felaktigt sätt. Rötterna får inte heller skadas genom grävning, körning eller trampande djur.
Våtmarker och småvatten
Dränera, fylla igen eller förändra på annat sätt.
Stenmurar
Ta bort eller flytta stenar. Täcka över stenmuren med sten, grus, ris eller jord.
Odlingsrösen
Ta bort eller flytta stenar. Täcka över odlingsröset med sten, grus, ris eller jord.
Åkerholmar
Ta bort värdefulla träd som växer på åkerholmen. Schakta och gräva. Täcka över med sten, grus, ris eller jord.
Så här söker du dispens och tillstånd
Vill du påskynda handläggningen är det viktigt att du fyller i ansökningsblanketten utförligt. Skicka gärna med bilder från platsen. Du kan använda Länsstyrelsens informationskarta för att skapa en karta. Rita var åtgärden ska utföras och bifoga kartan till ansökan:
Karttjänst (informationskartan Västra Götaland) Länk till annan webbplats.
Om dispens medges kan Länsstyrelsen kräva att eventuell skada på naturvärden kompenseras genom vissa åtgärder, så kallade kompensationsåtgärder. Du kan själv ge förslag på lämpliga kompensationsåtgärder i din ansökan.
Ansök om dispens
Använd vår e-tjänst för att ansöka om dispens för biotopskyddsområden. Ansökningsavgiften är 2 900 kronor.
Vissa åtgärder utgör även vattenverksamhet och kräver tillstånd.
Miljöersättning
Har du ersättning för dina biotopskyddade landskapselement via EU:s miljöersättningar? Tänk då på att du även måste anmäla dina planer till Länsstyrelsen.
Djur- och växtskyddsområden
I djur- och växtskyddsområden gäller föreskrifter, det vill säga särskilda regler som beskriver vad som är förbjudet att göra i området. Vill du vistas i ett område under tiden när det är tillträdesförbud, eller göra en förbjuden åtgärd i ett djur- och växtskyddsområde måste du ansöka om dispens.
Vattenskyddsområden
I vattenskyddsområden gäller föreskrifter, det vill säga särskilda regler om vad som är förbjudet i området. Vill du göra en åtgärd som är förbjuden enligt föreskrifterna måste du ansöka om dispens.
- Att gräva och schakta.
- Att anlägga bergvärme eller jordvärme.
- Att hantera kemikalier.
Landskapsbildsskyddsområden
I ett område med landskapsbildsskydd kan du behöva tillstånd för åtgärder som kan ha negativ effekt på upplevelsen eller förståelsen av landskapet. Det finns särskilda föreskrifter för varje område som har landskapsbildsskydd.
- Bygga en ny byggnad.
- Anlägga en väg.
- Dra luftledningar.
- Fälla träd.
- Schakta och fylla igen.
Du kan behöva tillstånd även för åtgärder som inte kräver bygglov, som att till exempel bygga en friggebod.
Om ansökan om tillstånd gäller byggnader ska ansökan utöver de vanliga uppgifterna innehålla:
- Måttsatta fasadskisser på alla fasader på befintlig byggnad före och efter ombyggnad alternativt på helt ny byggnad.
- Uppgifter om fasad- och takmaterial och färgsättning.
- Bilder på befintliga byggnader samt kringliggande byggnader underlättar handläggningen.
Kontakta oss om du är intresserad av att läsa föreskrifter för ett visst område.
Kompensation för förlorade natur- och rekreationsvärden
Om du får dispens eller tillstånd för en åtgärd som skadar naturvärdena i ett skyddat område, kan vi kräva att du kompenserar skadan. Exempelvis kan du behöva restaurera eller nyskapa liknande biotoper.
Kompensation får aldrig vara ett skäl för att få exploatera. Det måste alltid finnas särskilda skäl enligt lagstiftningen för att få dispens från bestämmelserna.
Länsstyrelsen kan fatta beslut om att intrånget i naturmiljön ska kompenseras vid:
- Tillstånd i Natura 2000-område
- Dispens i eller upphävande i naturreservat
- Övriga tillstånd och dispenser
Att minska ett exploateringsområde eller att vidta skyddsåtgärder vid arbetet är inte kompensation. Detta måste verksamhetsutövaren göra enligt hänsynsreglerna i 2 kap miljöbalken.
Förslag till kompensation ska tidigt komma från utövaren
Det är verksamhetsutövaren som ska ta fram förslag till kompensation. Kommer frågan om kompensation in sent i processen kan det vara svårt att göra det bra. Kompensationsåtgärder ska vara långsiktiga. Det ska finnas förutsättningar för miljön eller arten att fortleva i området under en lång tid framöver.
Kompensation kan ske genom att:
- förbättra biotoper (livsmiljöer)
- skapa nya biotoper
- ge naturmiljöer ett långsiktigt skydd
Kompensationen bör genomföras nära skadan, men kan göras någon annanstans om det ger större miljönytta. Det förlorade värdet eller strukturen bör ersättas, men i enstaka fall kan området vinna på en annan typ av kompensation. Detta gäller i synnerhet för strukturer och värden som är svåra att ersätta.
Läs mer om ekologisk kompensation hos Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Detta händer med ditt ärende på Länsstyrelsen
- Hos Länsstyrelsen får ärendet ett diarienummer och fördelas till en handläggare som kontrollerar om ärendet är komplett. Saknas det uppgifter begär handläggaren kompletteringar från dig.
- För en del ärenden tas en prövningsavgift ut. Om detta behövs i ditt ärende skickar handläggaren ut ett inbetalningskort.
- När avgiften är betald och registrerad och eventuella kompletteringar kommit in kan handläggaren börja handlägga ärendet. På grund av stora ärendemängder läggs ärenden ofta i kö.
- Beroende på vad ansökan gäller och hur området ser ut gör vi eventuellt ett besök på platsen. Därefter diskuteras ärendet med representanter från flera av Länsstyrelsens olika kompetensområden.
- I vissa fall där inte tillstånd eller dispens krävs behövs samråd.